ЕПА/БГНЕС Почина Другарят Дойк - директорът на най-известния затвор при режима

...
ЕПА/БГНЕС
Почина Другарят Дойк - директорът на най-известния затвор при режима
Коментари Харесай

Почина Другарят Дойк

 ЕПА/БГНЕС Почина Другарят Дойк - шефът на най-известния затвор при режима на Червените кхмери в Камбоджа, предадоха международните организации.

77-годишният Каинг Гуек Еав излежаваше доживотна присъда за военни закононарушения и закононарушения против човечеството. По време на процеса против него той призна, че е надзиравал измъчването и убийството на до 16 хиляди камбоджанци.

През 2009 година Другарят Дойк стана първият почитан представител на Червените кхмери, изправен пред подкрепяния от Организация на обединените нации специфичен арбитражен съд за бруталното ръководство в края на 70-те години на предишния век на режима, който е упрекван за гибелта на 1,7 милиона души - една четвърт от популацията на страната по това време, предава БНР.

Бившият шеф на страховития свръхсекретен затвор " Туол Сленг " в столицата Пномпен е умрял през днешния ден в болница. От няколко години той е страдал от белодробно заболяване, сподели за Франс прес източник, поискал анонимност.

Другарят Дойк е един от малцината представители на някогашния режим, признали най-малко отчасти виновността си.

В " Туол Сленг " са намерили гибелта си мъже, дами и даже деца, считани за врагове на Червените кхмери. Хората, които били изпращани в пандиза, по хипотеза били считани за мъртви. Само малко на брой оживели.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР