ЕП прие нови правила на ЕС за защита на потребителите,

...
ЕП прие нови правила на ЕС за защита на потребителите,
Коментари Харесай

Нови правила за връщане на стока

ЕП одобри нови правила на Европейски Съюз за отбрана на потребителите, с цел да отговорят по-добре на увеличеното онлайн извършване на покупки, нововъзникващите технологии и прехода към кръгова стопанска система.

Правилата включват по-лесен достъп до обезщетение за вреди, породени от дефектни артикули. Вредата включва загуба на данни и влияние върху психическото здраве, както и условие за изтъкване на бизнес, основан в Европейски Съюз, който може да носи отговорност за вреди, припомнят от Асоциация " Активни консуматори “, съобщи " Парите ни ".

Реакция при дефектни артикули

Потребителите в Европейски Съюз скоро ще имат по-лесен достъп до обезщетение за вреди, породени от дефектни артикули. На 14 декември 2023 година се одобриха модифицирани правила, авансово контрактувани с държавните управления на Европейски Съюз за по-лесни искове за компенсации за жертвите. Сега обновената инструкция опростява условията за тежестта на доказване за лицата, претендиращи за обезщетение, и анулира минималния предел на вредите от 500 евро.

Докато ищецът нормално би трябвало да потвърди, че продуктът е бил повреден и неговата нередовност е предизвикала вредата, в този момент съдът може да одобри, че е повреден, изключително в най-сложните от техническо и научно отношение случаи. Съдът може също по този начин да подреди на бизнеса да разкрие " нужните и пропорционални “ доказателства, с цел да помогне на жертвите на вреди с техните искове за обезщетение.

Новите правила разрешават на националните органи за отбрана на потребителите да дават спомагателна помощ. Те ще могат да получат обезщетение освен за материални вреди, например когато имуществото им е унищожено, а също по този начин ще могат да изискат обезщетение за нематериални загуби, в това число медицински приети увреждания на психическото здраве. Новият закон също подсигурява, че тези, които са претърпели вреди под формата на унищожени или развалени данни (напр. когато файловете са изтрити от корав диск), също ще дават отговор на изискванията за обезщетение.

Разширена отговорност за вреди, които се демонстрират постепенно

Съгласно новата инструкция постоянно би трябвало да има основан в Европейски Съюз бизнес, като да вземем за пример производител, вносител или техен акредитиран представител, който да носи отговорност за вреди, породени от дефектни артикули. Това се отнася и за артикули, закупени онлайн отвън Европейски Съюз. За да се защитят нововъведенията, новите правила няма да се ползват за програмен продукт с отворен код, който не е част от комерсиална активност. Срокът на отговорност се удължава до 25 години в изключителни случаи, когато признаците се появяват постепенно. Ако правосъдното произвеждане е почнало в границите на интервала на отговорност, жертвата на вреда ще може да получи обезщетение и след този интервал.

Ревизираната инструкция реализира деликатен баланс сред това да бъде ефикасен инструмент за жертвите на дефектни артикули и да дава правна сигурност на икономическите оператори на бързо изменящите се пазари.

Той подсигурява, че дефектен програмен продукт, приложения и ИИ водят до отговорност, като в същото време пази нововъведенията измежду започващите компании в цифровия бранш. Тази акомодация към цифровизацията, кръговата стопанска система и световните вериги за стойност прави новата правна рамка устойчива на бъдещето. Актуализацията на Директивата за отговорността за продуктите е нужна самодейност.

Изобилието от новаторски артикули, нови технологии и нови търговски връзки са единствено дребна част от проблемите, които би трябвало да бъдат прегледани. Целта е да се облекчи тежестта върху жертвите на дефектни артикули, само че също и да се реализира изясненост за икономическите оператори и европейски метод към новите артикули и технологии.

Новите правила ще се ползват за артикули, пуснати на пазара 24 месеца след влизането в действие на осъвременената инструкция. Съществуващите правила за отговорност за дефектни артикули са съвсем на 40 години. Европейската комисия показа своето предложение за забележителна актуализация през септември 2022 година, отразявайки появяването на новите технологии като ИИ, увеличението на онлайн извършването на покупки, в това число отвън Европейски Съюз, и упоритостта на Европейски Съюз за създаване на кръгова стопанска система, напомнят от Pariteni.bg. Това законодателство дава спомагателен пласт на отбрана на потребителите в Европейски Съюз в допълнение към националните режими за отговорност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР