Еньовчето е едно от най-популярните растения у нас. То е

...
Еньовчето е едно от най-популярните растения у нас. То е
Коментари Харесай

Еньовче при проблеми с щитовидната жлеза

Еньовчето е едно от най-популярните растения у нас. То е красиво едногодишно или многогодишно тревисто растение от едва известното семейство Брошови.

По ръбчетата му има закривени четинки. Цъфти в зеленикаво бели или бели съцветия, с жълто венче от май до септември. Плодът му е кръгло безпрепятствено орехче.

Използваемата част от растението са стръковете и листата. Те се берат през септември и октомври. Веднъж изсушени, те могат да се употребяват до 3 години.

Лечебните си съставки еньовче дължи на съдържащите се в него латонния, глюкозид, танини, алено багрило, витамин С, асперулазид, сапонини, етерични масла и още доста други. Най-лесно може да се снабдите с него, като го наберете. Търсете го най-много в равнините и в ниските планински региони.

Една от най-важните жлези в човешкото тяло, е щитовидната. Тя дава отговор за вярното действие на всеки един орган в тялото и най-много - за обмяна на веществата.

Заболяванията и могат да доведат до редица неразположения и доста съществени проблеми. Все повече хора страдат от здравословни проблеми, породени от избрани разстройства на щитовидната жлеза.

 Билка Еньовче

При проблеми с щитовидната жлезата, националната медицина предлага голям брой предписания. Едни от най-ползотворните са с еньовче. Най-добре е билката да се употребява в прясно положение, а не изсушена.

Рецептата при проблеми с щитовидната жлеза е следната: 1 супена лъжица еньовче се залива с вряща вода. Прецежда се, охлажда се и с полученото се прави гаргара. Друг вид е да се вършат компреси преди всяко лягане.

От чая, с който се прави гаргарата, може да се прецеди течността. С остатъка от утаените частици също може да се направи компрес.

Друг вид е комбинирането на еньовче и хвощ. От двете билки се взимат равни дози в прясно положение. Измиват се и се стриват на каша благодарение на дървена точилка. Полученото се намазва върху памучна забрадка. Тя се постанова върху шията преди лягане.

На идващия ден шията се измива с хладка вода. Компресите се вършат през ден, към две седмици. След това се прави отмора, след което – още веднъж две седмици компреси през ден.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР