Ентусиасти ще се състезават с драконови лодки на езерото край

...
Ентусиасти ще се състезават с драконови лодки на езерото край
Коментари Харесай

Състезание с драконови лодки на Панчарево в подкрепа на пациенти с пулмонална хипертония

Ентусиасти ще се състезават с драконови лодки на езерото край Панчарево, с цел да поддържат пациенти с пулмонална хипертония в неделя от 10 часа. След положителния старт за решаването на рецесията с белодробните трансплантации у нас, обстановката още веднъж е без развиване, показват от.
Два тима с пациенти с пулмонална хипертония, техни другари и професионални гребци ще се състезават в Панчаревското езеро във връзка Световния ден на пулмоналната хипертония. През 2022 година денят ще бъде маркиран за 10 път в България.
Състезанието „ Дари мирис за пулмоналната хипертония “ се провежда от Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.
Инициаторите ще разчитат на професионалната поддръжка на професионални гребци, а тимовете ще бъдат водени и наставлявани от кондиционния треньор Стефан Терзийски , който е оказал помощ на повече от 700 индивида за техния здравословен метод на живот.
Състезанието е любителско и ще се организира с така наречен „ драконови лодки “ . Единствените по рода си лодки в България са украсени с глави на дракони, накичени с червени ленти, символизиращи наслада, благополучие и триумф.Във всеки тим ще се включат най-малко 10 участника, кормчия и барабанчик, който дефинира ритъма на загребването с веслата.
Пулмоналната хипертония е рядко заболяване, което визира повече от 300 българи. В краен етап на болестта пациентите се нуждаят от белодробна трансплантация. Болестта, позната като „ заболяването на сините устни “, поради кислородната непълнота, която провокира, е причина доста от пациентите да нямат деен обществен живот. За пациент, който е с пулмонална хипертония, всяко придвижване е обвързвано с дефицит на въздух, а спортуването и изкачването на стълби, да вземем за пример, е съществено предизвикателство и невъзможна активност. Пациентите с рядката болест са приковани към кислородните си концентратори.

По обявата работи: Гергана Хрисчева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР