Енрике Кастро – Кини почина на 68-годишна възраст от инфаркт,

...
Енрике Кастро – Кини почина на 68-годишна възраст от инфаркт,
Коментари Харесай

Отвлеченият Вълшебник

Енрике Кастро – Кини умря на 68-годишна възраст от инфаркт, който получи на улица в Хихон, наоколо до неговия дом. Той е един от най-великите испански нападатели за всички времена.

Кини е испанецът голмайстор №2 във безконечната класация на Примера дивисион и един от тримата петкратни носители на трофея „ Пичичи “, който се присъжда на голмайстора за годината в Ла Лига.

Една история, която постоянно ще бъде помнена и разказвана за Кини е обвързвана с неговото похищение. На днешния ден се навършват тъкмо 37 години от това събитие, което вечно остава в историята на Барселона.

На 1 март 1981 година Барселона разрушена Еркусел с 6:0, а Кини отбелязва две от попаденията при триумфа. Тогава централният нападател е на върха на славата – голмайстор на испанското състезание няколко пъти и легенда на Спортинг (Хихон). Именно от там Барса го купува година по-рано за 82 милиона песети (493 000 настоящи евро). След успеха над Еркулес 31-годишният Кини се насочва към автомобила си, който е паркиран до стадиона, с цел да се насочи към летище „ Ел Прат “ в Барселона, където би трябвало да посрещне брачната половинка и децата си, които се прибират от отмора в Астурия. Прави неточност, като излиза финален от съблекалнята. В мига, в който отваря вратата на колата, двама души му слагат качулка на главата, напъхват го в микробус без прозорци и изчезват.

Един час по-късно службата за сигурност на Барселона и националната полиция на Каталуня стартират издирването му. На 3 март пресслужбата на Барселона прави публично изказване и афишира Енрике Кастро - Кини Гонсалес за липсващ.

Над 14 хиляди изпратиха Кини в последния му земен път

Сутринта на 4 март в офиса на футболния клуб се обажда един от похитителите, показал за член на „ Испански каталонски батальон “ (ИКБ), прочут със своите антикаталунски акции, и поема отговорност за отвличането на Кини.

Неговите претенции са за откуп в размер на 100 милиона песети (1,2 милиона долара), които би трябвало да бъдат преведени по сметка в швейцарска банка. Другият ултиматум на похитителя е, че Барселона не би трябвало да завоюва шампионата на Испания. Ръководството на Барселона трансферират желаната сума по сметката незабавно.

Съотборниците на Кини привикват конференция, на която един от водачите на тима Бернд Шустер декларира, че играчите на клуба се отхвърлят от претенциите си към златните медали в шампионата, в случай че това значи похитителите да освободят Кини. В идващите шест мача каталунците печелят едвам една точка и губят късмет за купата. В последна сметка Барса от любимец за купата приключва сезон 1980/81 на пета позиция.

На 18 март полицията на Каталуня получава нужната информация и арестува 26-годишния електротехник Виктор Мануел Диас Естебан, един от похитителите и член на ИКБ. По време на разпита той издава останалите членове, като оповестява точното им местоположение в Арагон.

На 25 март 1981 година полицейските сили на Каталуня и Арагон организират взаимна акция в покрайнините на Сарагоса, като нападат дребен хангар, в който има сведения, че се намират двама въоръжени похитители. След пукотевица е ранен един служител на реда, един от похитителите е погубен, а вторият е хванат жив. Под ламарини на пода е намерено укритие с размери 3 на 4 метра и в него е открит футболистът.

На сутринта на 26 март, след 25 дни в плен, Кини е посрещнат по улиците на Барселона и приветстван от 150 000 поданици.

На 15 януари 1982 година след правосъден развой двамата похитители получават присъди от по 10 година отнемане от независимост, както и обезщетение от 5 милиона песети (сегашни десетина хиляди евро), които Кини не желае. Той акцентира пред съда, че хората са положителни и са се държали извънредно човешки с него, просто са били в невъзможност и обезсърчение от неналичието на работа и приходи.

​Голяма легенда на испанския футбол умря от инфаркт

Вия се сбогува с великия Кини: Отборът на небето има потребност от голове и взе най-хубавия нападател​

​Испания пoтъна в сълзи за легендата Кини

Само пет дни по-късно след процеса Кини означи гол номер 3000 в историята на Барселона.

Кини остава на "Камп Ноу " до 1984 година, като от 1982 до 1984-а е съотборник с Диего Марадона. След това се завръща в Хихон.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР