Енергийното обновяване на сградния фонд в България вече няма да

...
Енергийното обновяване на сградния фонд в България вече няма да
Коментари Харесай

Арх. Георги Коларов: Енергийното обновяване на сградния фонд вече няма да бъде само лепене на стиропор

Енергийното възобновяване на сградния фонд в България към този момент няма да бъде единствено лепене на стиропор, а резистентен строителен развой, ориентиран за реализиране, както на европейските цели в региона на екологията и стопанската система, по този начин и на по-добри условия на живот на жителите. Това съобщи арх. Георги Коларов – консултант на министъра на районното развиване и благоустройството по време на откриването на интернационална конференция „ Енергийна успеваемост в многофамилни здания – моделът „ обслужване на едно гише “ в България “, която се организира в София.

На нея бе показан напредъкът по плана за даване на интегрирани услуги за възобновяване на жилищните здания, прочут като „ SHEERenov “. Той се финансира от Програмата за научни проучвания и нововъведения на Европейския съюз „ Хоризонт 2020 “. Основната му цел е да се създаде и тества модел за даване на интегрирани услуги за възобновяване на жилищните здания на територията на град София, като задачата в следствие е този модел да се възпроизведе и в други градове.

Арх. Коларов показа ограниченията за енергийна успеваемост на постройките, заложени в Плана за възобновяване и резистентност, както и визията на Министерство на регионалното развитие за осъществяване на процеса оттук нататък. Той означи, че при правене на последния вид на плана за енергийно възобновяване на сградния фонд от Плана за възобновяване и резистентност е подложен акцент върху устойчивото реновиране на постройките, а енергийната успеваемост е част от него, включвайки новите условия на Европейски Съюз, свързани с използването на екологични, стопански и обществени критерии. Интегрирани са и критерии от устойчивото строителство, които са в директна връзка с обновяването на постройките. „ В плановете ще бъде заложено ефикасно потребление на ресурсите, което допуска използването на правилото на кръговост и потреблението на органични материали, които съхраняват въглерод. Влаганите материали ще би трябвало да покриват условията за термичен комфорт, качество на въздуха и налична среда “, сподели арх. Коларов. Той добави, че посредством огромно консолидиране на възобновими енергийни източници и технологии, употребяващи геотермална и хидротермална сила, доста ще се понижат разноските за първична сила.

Новост ще бъде и въвеждането на „ зелени публични поръчки “ като базисен инструмент за реализиране на резистентност. „ С помощта на стопански разбор на виталния цикъл, ние целим реализиране на икономическа и екологична целенасоченост на плановете. Дефинираме устойчивия строителен развой като безвреден, щадящ природата и гарантиращ ефикасно ръководство на отпадъците “, сподели още съветникът на районния министър.

Арх. Коларов добави, че са планувани промени, които да поддържат и улеснят осъществяването на плановете. Те включват основаване на звена „ обслужване на едно гише “, осведомителна система за дигитализиране на данните по администриране и управление процеса на възобновяване. Предвидени са и спомагателни ограничения за правдиво и точно установяване на енергийните характерности на постройките, разбор на виталния цикъл за реализиране на екологична и икономическа целенасоченост.

„ От първостепенно значение за сполучливата подготовка и осъществяване на плановете за стабилно енергийно възобновяване на сградния фонд е построяването на потенциал на работещите в държавните и общински институции, както и на всички участници в капиталовия развой “, разяснява още арх. Георги Коларов. В тази връзка той уточни, че за ускорение на процесите и основаването на условия за бързо асимилиране на средствата, в Министерство на регионалното развитие работи експертна група, която има за цел да сътвори стратегия за интерактивно образование и подготовка на участващите в подготовката и реализацията на Програмата за възобновяване и резистентност. Участниците ще бъдат осведомени с устойчивото строителство и системите за оценка и ще навлязат в съответни ограничения за осъществяването на плановете. Ще изготви насоки за кандидатстване с ясни критерии и способи за оценка.

„ Нашата цел е Планът да сложи началото на трансформирането на строителния отрасъл в резистентен, като част от Европейския преход към зелена стопанска система. Очакваме вложенията в постройките да дадат мечтаните импулси в строителния бранш и цялата стопанска система, да доведат до откриване на нови работни места и да поддържат мрежата на доставки “, акцентира арх. Коларов.

Пред участниците в срещата съветникът на министъра на районното развиване и благоустройство осведоми, че в бъдещата стратегия за енергийна успеваемост постройките са разграничени на два вида – с ниска или висока енергийна характерност. Обектите с най-ниски и неприятни индикатори ще получат грант за саниране, до момента в който за зданията с високи индикатори се вкарва пилотно самоучастие. По думите на арх. Коларов поради рецесията с Ковид 19 има много хора, които са финансово затруднени и няма да могат да си разрешат самоучастие за присъединяване в програмата, по тази причина за тях се планува безплатна помощ. В противоположен случай има риск от блокиране на програмата за енергийна успеваемост. Анализите сочат, че най-ниско платежните жители населяват здания с ниска енергийни индикатори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР