Енергийното обновяване на многофамилни жилищни сгради със 100% публични средства

...
Енергийното обновяване на многофамилни жилищни сгради със 100% публични средства
Коментари Харесай

Парите за саниране стигат за само 1000 сгради

Енергийното възобновяване на многофамилни жилищни здания със 100% обществени средства би трябвало да се промени. Това съобщи Добромир Василев, шеф на дирекция ДЖилищна политикаУ в Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) по време на годишната конференция за строителство и вложения, проведена от " Мениджър ", съобщи economic.bg.
По думите на Василев парите, заложени по линия на Плана за възобновяване и резистентност, които са в размер на 1,4 милиарда лева, ще стигнат за саниране на едвам 1000 здания.
Интересът беше доста огромен поради 100-процентовото безплатно финансиране, само че то изкриви пазара и упованията на жителите, съобщи Василев. Той разяснява, че моделът на финансиране би трябвало да се промени и да се употребяват банковите институции, тъй че сдруженията на притежателите да се възползват от заеми за саниране. Те биха могли да се изплащат посредством месечните вноски, които всяка една етажна благосъстоятелност би трябвало да събира.
Василев добави, че помощите, които в този момент се дават на обществени слаби фамилии за отопление, би трябвало да се трансформират и да стартират да се дават общи помощи за енергийно небогати, които да се употребяват за саниране. Понижавайки разноските за отопление, резултатът ще бъде подобен, счита той.
Втората промяна е обвързвана със основаването на така наречен Декарбонизационен фонд, който би трябвало да се извършва от Министерство на енергетиката. В него би трябвало да са съсредоточени обществени и частни средства за енергийна успеваемост и самият фонд да менажира стратегиите за саниране на еднофамилни и многофамилни жилищни здания. Така ще се премине и към понижение на % безплатна помощ и по думите на Василев ще могат да се притеглят частни вложения.
" Не може да възобновим целия сграден фонд с обществени средства. Огромна част от фонда е на частни лица и да се употребяват обществени средства, откакто тези пари може да се употребяват за пътища, ВиК мрежа и дружи потребности, е неефективно ", съобщи Василев.
По думите му, в случай че остане моделът на 100 % държавно финансиране, сградния фонд ще бъде освежен едвам след 70-80 години, а през това време постройките ще са още по-амортизирани.
Инж. Тодор Андонов от Камарата на строителите в България (КСБ) разяснява, че България безпределно изостава в енергийната успеваемост и санирането.
" Ние бягаме след събитията няколко години обратно. Едва 7% към днешна дата от постройките дават отговор на условията за енергийна успеваемост. Това са здания, издигнати след влизането в действие на новата разпоредба и тези, санирани по националната стратегия за енергийна успеваемост с 2 милиарда лева По нея бяха санирани 1970 здания ", уточни Андонов.
Той също отбрани тезата, че голям брой здания не могат да бъдат санирани единствено с обществени средства и че би трябвало да се включи и частен капитал. По думите му строителите са обезпокоени по отношение на осъществяването на санирането по ПВУ, защото до юни 2026 година би трябвало да се санират всички здания, да бъдат въведени в употреба с мониторинг на постигнатите цели.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР