Енергийно бедни са между 25 и 40% от българите, защото

...
Енергийно бедни са между 25 и 40% от българите, защото
Коментари Харесай

Два милиона и половина българи са енергийно бедни

Енергийно небогати са сред 25 и 40% от българите, тъй като наредбата за енергийно бедните е реалност, само че никой не е считал какъв брой би трябвало да са парите за нея, а 40% са 2,4 млн. българи, които би трябвало да бъдат обезщетени, съобщи пред " Нова телевизия " президентът на КНСБ Пламен Димитров.
" Има недостиг във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " за повече от 1 милиарда лв.. През всичките тези месеци държавните енергийни сдружения бяха обезкървени ", сподели Димитров.
Миналата седмица Народно събрание задължи финансовия министър Асен Василев да покрие милиардния недостиг във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС) през държавния бюджет. Решението бе признато с гласовете на всички политически партии (156 „ за “), като се изключи ПП-ДБ, които бяха срещу (50 гласа), трима гласоподаваха с " въздържал се ". В решението бе добавена точната сума (оперативен недостиг от 1 милиарда лева.), която МФ би трябвало да трансферира във ФСЕС. Поставеният за това период остава 31 март т.г. Само след няколко месеца ЕРП-тата излизат на свободния пазар и ще би трябвало да бъдат обезщетени за разликата сред контролираната и борсовата цена, на която продават на потребителите, точно от избавителния фонд.
През предходната седмица Българска социалистическа партия внесе закон за отсрочване на либерализацията на пазара за ток за битовите консуматори с една година и вместо от 1 юли т.г. тя да влезе в действие от 1 юли 2025 година, заяви водачът на социалистите Корнелия Нинова. По думите й, излизането на семействата на свободния пазар ще докара до повишение на цената на тока с до 20 на 100.
" Фондът за енергийна сигурност е изпразнен и този 1 милиард отиде, с цел да се смачка дефицитът в бюджета, тъй че да влезем в нормативите за еврозоната, защото 3-те % недостиг са недостижими по различен метод. При това състояние оптимистичният вид, в случай че може да се приказва за оптимизъм при повишение на цената на електрическата енергия, е 20%. Песимистично-реалистичният е 25%. И това не го споделям единствено аз. В едно от чуванията в Народното събрание ръководителят на КЕВР сподели, че ще има повишение на цената, в случай че този милиард не бъде във фонда. " Това съобщи пред " България он еър " енергийният специалист Таско Ерменков, който е член на ИБ на Българска социалистическа партия.
„ Дори и милиардът да се върне, към момента не е обяснен механизмът, по който тези пари ще бъдат раздавани. Няма я формулата ”, уточни социалистът. И акцентира: „ Именно поради това ние от Българска социалистическа партия внесохме едно доста рационално решение - да се отсрочи либерализацията на пазара за битовите консуматори. "
" Кой би предсказал каква ще е цената на електрическата енергия на 1 юли т.г., когато битовите консуматори излизат на либерализирания пазар ", попита президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов пред БНР. Това, което приказват за нарастване на тока за битовите консуматори с 20%, може да са 22,5%, може да са 27% “, разяснява той.
Според него на 1 юли постоянно се вършат такива неща, тъй като използваме малко ток и не се топлим, само че на 1 ноември картината ще е друга.
" Никой не знае ЕРП-ата на каква цена ще купуват от енергийната борса. Другото е, че затвори третата ни най-голяма тец и нашата енергийна система е не пред срив, а пред изгубване. Системата е пред разпад, направихме " Козлодуй " да закъса, ще строим мощности, никой не знае за какви пари. Зимата внасяме ток от Сърбия, който се създава с нашите въглища. Само че Сърбия не заплаща въглеродни излъчвания, щото не е в Европейски Съюз и по тази причина може да ни предложи такава, ниска, цена, а ние плащаме за „ пържен вятър ", разяснява Манолов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР