Енергийният министър Теменужка Петкова © Цветелина Белутова Още по темата

...
Енергийният министър Теменужка Петкова © Цветелина Белутова Още по темата
Коментари Харесай

Вечерни новини: Кабинетът готов да ускори АЕЦ "Белене", Италия на крачка от антиевропейско правителство

Енергийният министър Теменужка Петкова

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Вечерни вести: Най-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Продължава търсенето на алпиниста Боян Петров; Правителството ще размразява АЕЦ " Белене " ; Нова офанзива на ИДИЛ в Париж; Излизат макроикономическите индикатори на България
13 май 2018
Вечерни вести: Политиците против хазарта, Италия против Европейски Съюз, Ким и Тръмп се срещат в Сингапур

И още: Малайзия ще има най-възрастния министър председател в света, SpaceX ще изстреля " пътническата " си ракета, Израел и Иран още веднъж разменят ракетни удари в Сирия
10 май 2018 След няколко седмици, белязани от празници, в понеделник страната като че ли се разсъни и денят изобилстваше от вести за започващи и задвижващи се планове за десетки милиони. Очевидно засилен е и ентусиазмът на държавното управление да възобнови противоречивия мегапроект за АЕЦ " Белене ".
За страдание няма положителни вести за изчезналия в Хималаите планинар Боян Петров - търсенето продължава, само че очакванията гаснат.

Централната международна вест също е мрачна - десетки палестинци бяха убити и хиляди ранени по време на огромни митинги в линията Газа по време на формалното разкриване на преместеното посолство на Съединени американски щати в Ерусалим.

Италия пък е на една крачка от образуване на евроскептичен кабинет - в случай че президентът по-късно през днешния ден утвърди посочения министър председател и програмата на популистката " Пет звезди " и националистите от " Северна Лига ", които съумяха да се договорят за държавно управление.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Държавата подготвена да провежда конкурс за АЕЦ " Белене " до края на годината

Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ " Белене " може да стартира до края на годината. Това сподели пред публицисти в съветския град Сочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на присъединяване си в тематичен конгрес там. Петкова повтори за следващ път, че стремежът на държавното управление е да осъществя плана на пазарен принцип, без даване на държавни гаранции и без контракти за дълготрайно изкупуване на силата.

През уикенда стана ясно, че държавното управление ще внесе предложение в Народното събрание за повдигане на мораториума върху строителството на централата - с претекста, че това е належащо, с цел да стартират диалози с Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC), която предходната седмица разгласи, че има интерес към плана за " Белене ". Отпадането на възбраната би трябвало да стане преди срещата на държавните и държавни ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през юли в София. Ако планът бъде размразен, бъдещият вложител ще бъде определен посредством конкурс, настояват от кабинета.

Италианските популисти и евроскептици са на крачка от съдружно държавно управление

Популисткото придвижване " 5 звезди " и евроскептичната " Лига " са покрай договорка за съдружно държавно управление в Италия. Процесът ще приключи с решаващи диалози с президента Серджо Матарела по-късно през днешния ден. В опит да сложат завършек на политическия блокаж в страната двете партии се срещнаха през уикенда, с цел да сформират политическа стратегия и да изберат допустим и за двете страни министър председател. Името му още не е ясно, само че от " 5 звезди " разясниха, че са доста покрай " историческо съглашение ".

Матарела, който има последната дума, уточни, че не е длъжен безусловно да одобри техния избор за министър председател. Ако го направи, Италия може да има кабинет до края на седмицата и ще излезе от продължителния политически блокаж на висока цена - антисистемно, евроскептично държавно управление, което би коствало прекомерно скъпо на страната, поради че предизборните обещания на двете обединения са за милиарди евро. Ако Матарела не одобри номинацията им за министър председател, вероятността за нови избори нараства.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Десетки жертви и стотици ранени в митинги против откриването на посолството на Съединени американски щати

Най-малко 37 палестинци са убити, а над 1300 са ранени в Газа от израелски военни елементи при кръвопролитни конфликти през днешния ден, до момента в който израелски публични лица величаеха Съединени американски щати и ликуваха в компанията на Иванка Тръмп, брачна половинка й и консултант на президента Джаред Къшнър и американския министър на финансите Стивън Мнучин, пристигнали в Ерусалим за формалното разкриване на преместеното американско посолство. Решението на Тръмп да признае града за столица на Израел и да реалокира там задачата на Съединени американски щати докара до митингите на палестинци, наречени " Големият поход за завръщане ". Те привлякоха над 30 хиляди души. Активистите използваха гъстия пушек от горящи гуми за прикритие от израелски снайперисти от другата страна на оградата, до момента в който хвърляха бомби и камъни по израелските сили. Моментът, определен и за откриването на посолството, има алегорично значение - 70-годишнината от основаването на Израел, до момента в който палестинските митинги означават годишнината от " злополуката ", когато хиляди палестинци бягат, прокудени от войната през 1948 година Около две трети от 2-та милиона население на Газа са потомци на палестинските бежанци.

Фотограф: Ibraheem Abu Mustafa

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Превозвачите излизат на митинг поради новите европейски правила в превоза

След срещата сред премиера Борисов, транспортния министър Московски, еврокомисаря по превоза Виолета Булц и представители на българския отрасъл на превозвачите няма съответни положителни вести за фирмите за товарни транспорти и те оповестиха, че ще излязат на планувания митинг на следващия ден и вдругиден против новите европейски правила, които плануват ограничавания за тежкотоварните камиони. Комисар Булц въпреки всичко изясни, че Брюксел е към момента отворен за разговор по тематиката, и прикани българското председателство да изготви бързо оферти по четирите конфликтни точки, които да могат да бъдат разисквани в идните месеци и вероятно да бъдат признати доникъде на идната година. Пакетът " Мобилност ", който залага ограничавания за превозвачите от Източна Европа по самодейност на Франция, ще бъде разискван и в транспортната комисия на евопарламента на следващия ден.

С какъв брой е повишена българската стопанска система през първото тримесечие

Макроикономическите индикатори на България за първото тримесечие ще станат ясни във вторник. Ще бъдат оповестени експресните оценки за Брутният вътрешен продукт, пазара на труда и инфлацията. Данните са първата моментна фотография за това накъде върви стопанската система през тази година и кои са моторите на растежа. Нагласите на специалисти са за продължаващ напредък, което би означавало нарастване на Брутният вътрешен продукт от над 3.5% през първото тримесечие. Част от прогнозите залагат растежът да доближи своя пик през 2018 година, а други чакат по-умерен ритъм поради спорните предварителни данни за развиването на еврозоната.

Пазарите чакат и данните за Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз и продажбите на дребно в Съединени американски щати

Вторникът ще покаже и по какъв начин се развива стопанската система на Европейски Съюз - съгласно предварителните данни тя забавя скорост по отношение на последните месеци на 2017 година Ще бъде разгласен и значимият знак за икономическата кондиция в Германия - показателят ZEW. Редом с това се чакат и значимите данни за продажбите на дребно, индустриалното произвеждане и строителния пазар в Съединени американски щати. Експресни данни за Брутният вътрешен продукт ще има и за японската стопанска система през първото тримесечие. Тези вести са предстоящи с интерес от пазарите, защото въздействат на скъпите бумаги.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Дълбоко разграниченият каталунски парламент избра единствено с един глас повече нов районен министър председател - Ким Тора , препоръчан за поста от някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон. Изборът му ще постави завършек на 7-месечното директно ръководство от Мадрид, само че предвещава още политическа неустановеност, защото Тора се зарича да поведе Каталуня по пътя на по-нататъшна борба с централната власт.

Министерството на здравеопазването задвижва огромен капиталов европроект на стойност 163 млн. лева за рационализация на незабавната помощ в цялата страна, който включва рационализация на 237 незабавни отделения и центрове, нова техника и нови санитарни коли. Основната цел е да се усъвършенства както достъпът на пациентите до здравна помощ при незабавни положения, по този начин и качеството й.

Проекти за по-добър достъп до спорт за деца, младежи и възрастни ще се одобряват до края на седмицата (20 май) в състезанието " Екообщина ". Могат да аплайват както елементарни жители, по този начин и неправителствени организации, като не е наложително претендентите да разполагат с финансиране или подготовка за правене на план.

Официално стартира програмата Grow with Гугъл , в границите на която в съдействие със Software University 12 особено подготвени консултанти ще водят семинари и самостоятелни образования за цифрови умения на дребните и междинни предприятия допълнително от 37 града в България. Ресурсът е 10 млн. лева, които ще бъдат отпускани под формата на ваучери.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

НАСА изпраща хеликоптер на Марс през 2020 година

Американската галактическа организация НАСА ще изпрати хеликоптер на Марс, който да се включи в проучването на планетата. Летателният уред е с размерите на огромен дрон и тежи едвам 1.8 кг. Той ще излети за Марс с плануванаъа за 2020 година задача до Червената планета. Самоуправляващият се хеликоптер ще направи фрагменти отвисоко, които да оказват помощ на учените да прегледат повърхността на планетата. Освен това ще може авансово да демонстрира и какво има зад даден рид, който би трябвало да бъде преодолян от марсохода. Очаква се дребният дрон да реализира няколко полета. Всеки от тях ще е с дълготрайност от 90 секунди, като хеликоптерът ще се издига на стотици метри височина. Апаратът ще се ръководи от новия марсоход, върху който ще бъде прикован, и ще се зарежда от слънчеви акумулатори.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР