Енергийният министър Росен Христов заяви в парламента, че не разбира

...
Енергийният министър Росен Христов заяви в парламента, че не разбира
Коментари Харесай

Росен Христов: Ако се откажем от декарбонизацията, губим 17-18 милиарда от Европа

Енергийният министър Росен Христов съобщи в Народното събрание, че не схваща за какво се води неправилен спор за Марица Изток, в който се популяризират клюки. Той изясни пред депутатите, че Европейската комисия е дала три варианти на страната ни, откакто е поискано предоговаряне на частта за енергетика в Плана за възобновяване и развиване.

Тъй като България е подписала контракт с Европейска комисия, в случай че страната ни се откаже за реализира 40% декарбонизация, задължението за европейско финансиране на планове, свързани с това, също отпада.

Загубата за страната ни в този случай ще е 17-18 милиарда лв., сподели Росен Христов. Вторият вид е задачата за декарбонизация да се извърши отчасти, и европейското финансиране също да е отчасти. Третият вид е да се измислят различни ограничения понижаване на въглеродните излъчвания, изясни служебният министър.



Христов подсети на депутатите, че става въпрос за предоговаряне, което по думите им е 100% по-трудно от договарянето, което не е направемо от служебното, а от последното постоянно държавно управление.



Енергийният министър обаче акцентира, че от всички съоръжения в Марица Изток единствено една е държавна, а другите са частни. “Аз не мога да дефинирам какво да създадат частни компании ”, съобщи Христов. Той също по този начин съобщи, че битката сега е за запазването на комплекса до 2038 година. “Това в енергетиката е на следващия ден ”, сподели министърът и посъветва депутатите да мислят по какъв начин района да развие различни промишлености, тъй като в случай че това не стане в този момент, пред 2038 година ще е късно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР