Енергийният министър изрече поредица от огромни лъжи, които според мен

...
Енергийният министър изрече поредица от огромни лъжи, които според мен
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Служебният енергиен министър изрече куп огромни лъжи

" Енергийният министър изрече поредност от големи неистини, които съгласно мен целят не тези хора да бъдат потребни, а да се всява суматоха и да се вършат внушения. По този мотив върша това изказване, с цел да имат жителите изясненост ", съобщи някогашният министър на енергетиката Теменужка Петкова на ексклузивен брифинг в централата на ГЕРБ.

По-рано през днешния ден служебният министър на енергетиката Андрей Живков уточни, че Българският енергиен холдинг е задлъжнял, с цел да реши краткосрочни проблеми на Топлоелектрическа централа " Марица-Изток-2 ", на мини " Марица-Изток " и " Топлофикация София ". Тези отговорности коствали 100 млн. лв. годишно.

„ Енергийният министър изрече поредност от големи неистини, които съгласно мен целят не тези хора да бъдат потребни, а да се всява суматоха и да се вършат внушения. По този мотив върша това изказване, с цел да имат жителите изясненост ”, съобщи някогашният министър на енергетиката Теменужка Петкова на ексклузивен брифинг в централата на ГЕРБ.  По-рано през днешния ден служебният министър на енергетиката Андрей Живков посочи, че  , с цел да реши краткосрочни проблеми на Топлоелектрическа централа " Марица - Изток - 2 ", на мини " Марица - Изток " и   " Топлофикация " - София.  Тези отговорности коствали 100 млн. лв. годишно. 

" Първата неистина, която чух, е за статута на БЕХ. Живков изрази подозрение и безпокойство, че холдингът се е трансформирал в подобен, който финансира своите дъщерни сдружения. Всъщност не решавал проблеми, а решавал моментни проблеми. Това, което бих предложила на сътрудника, е да прочете устава на холдинга. БЕХ не е действен, а финансов холдинг. Неговата съществена активност е да подкрепя дъщерните си сдружения. Това е записано в устава му. БЕХ прави своята работа ", акцентира Петкова.

Според Петкова, втората неистина и операция от страна на Живков, било изявлението, че липсва политика в енергийното министерство. Това може да се назова даже измислица, съобщи министър Петкова. Оценката за политиката на бранша се давал от интернационалните рейтингови организации, напомни Петкова и акцентира, че " Фитч " е повишил кредитния рейтинг на БЕХ два пъти.

" Енергетиката е извънредно значим, структуро-определящ бранш, директно обвързван с националната ни сигурност. Всеки, който си разрешава да изрича лъжи и небивалици, ще понесе своята отговорност “, добави някогашния министър.

Третата доста сериозна неистина е обвързвана с финансовата непоклатимост на бранша. Колегата без да уточни конкретика и числа просто изясни, че държавната енергетика е във финансов колапс. Понеже аз не работя като сътрудника със клюки, работя с обстоятелства, мога да ви покажа цялата информация за всяко едно сдружение, както и за неговото финансово положение. Тази информация съм предоставила на Живков в деня, в който той пое министерството, с цел да не търси и да не губи време. Той сподели, че желал информация, която не му била давана. Фактите и числата демонстрират, че през 2014 година БЕХ е бил на загуба. Към 31 декември 2020 година БЕХ е на 280 млн. лева облага. Не знам какво ще стабилизира сътрудника Живков, само че му поисквам триумф ", съобщи още Петкова.

Тя добави още, че не може да одобри изричането на лъжи и неистини във връзка с енергийното министерство. Според Петкова изявлението на министъра за мини " Марица - Изток " също е било неистина и от нейния кабинет са положили старания за извършване на изискванията на Европейска комисия. " Препоръчвам на сътрудника да не си губи времето в търсене на измислени сензации, а да създадат нужното, с цел да си свършат работата и да обезпечат енергийната самостоятелност на страната ", добави Петкова.

По отношение на Националната електрическа компания Петкова напомни, че първоначално сдружението е имало 586 млн. лева загуба, а в края на 2020 година е приключило на облага с 46 млн. лева Тази загуба бе доста сложна да се преодолее в годините обратно, изясни някогашният министър.

При Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ Петкова бе безапелационна, че позицията на държавното управление на ГЕРБ на всички европейски съвещание е била в отбрана на въглищните ни централи. „ Ние осъзнаваме, че без тези въглищни Топлоелектрическа централа българската енергийна система няма по какъв начин да издържи.  Ние сме работили постоянно за това българския въгледобив и ние да може да разчитаме на тези централи “, изясни още някогашния министър.

На брифинга на министъра е била изказана неистина и за Балкански поток: „ Колегата изрази обосновано съмнение, че планът ще се изплати за 10 година Бих желала да обясня на сътрудника министър, че не би трябвало да има обосновани подозрения, а той и екипът му да видят какво написа в европейските документи и дали всички процедури към плана са спазени. Аз подсигурявам, че всички те са спазени до последната писмен знак на европейското и национално законодателство. А във връзка с нормата на възвращаемост – тя е посочена в методиката на КЕВР.

Тази инфраструктура ще се употребява освен в границите на двата контракта, които ние имаме. Тя ще се употребява и след тях, тъй като потребния живот на тази инфраструктура е над 35 години.

Министър Петкова отхвърли и обвиняванията по какъв начин в последните 19 година нищо не е било правено и по плана за интерконектора България – Гърция.

Източник: t

 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР