Енергийните пазари в петък могат да очакват решение относно плана

...
Енергийните пазари в петък могат да очакват решение относно плана
Коментари Харесай

Г-7 ще обяви плана си за ценови таван на руския петрол


Енергийните пазари в петък могат да чакат решение по отношение на проекта на Г-7 за ограничение на цената на съветския нефт, макар че финансовите министри на групата на най-развитите и богати стопански системи остават несигурни по какъв начин ще работи сходна скица за фиксиране на цените, предава БНР.

Според неназовани източници на " Уолстрийт джърнъл ", осведомени с въпроса, финансовите министри на Г-7 ще разкрият проекта за така наречен " таван на цените " на съветския нефт и ще се ангажират с използването му по време на тяхна среща в петък.

Планът евентуално ще включва възбрана за финансиране и обезпечаване от страните от Г-7 за доставките на съветски нефт, който не се продават в рамките на таван на цените, оповестява финансово издание.

Въпреки че проектът за таван на цените има за цел да понижи способността на Кремъл да събере повече доходи от нефт за своята военна атака против Украйна, този проект не мина без сериозна рецензия.

В сряда министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън сподели, че е " оптимистично настроена ", че Г-7 ще реализира съглашение за ограничение на цените. Йелън се срещна и с министъра на финансите на Обединеното кралство Надхим Захауи, който предложи английската поддръжка за проекта, само че също по този начин означи, че с цел да бъде по-ефективен, проектът ще изисква повече страни да се включат.

Първоначалната концепция за сходен ценови тавана беше стартирана през юни със период за реализация до декември.

Представител на Г-7 означи, че горната граница на цените на съветския нефт ще бъде избрана на равнище над индустриалните разноски, съгласно организация Франс прес. Това има за цел да подсигурява, че Москва няма да се изкуши да отхвърли продажбите на съветски нефт. Заместник-министърът на финансите на Съединени американски щати Уоли Адейемо уточни в изявление за " Уолстрийт джърнъл ", задачата е " да се сътвори разрешителна конструкция, която разрешава на съветския нефт да тече, само че да бъдат понижени съветските доходи “.

Докато съветският недопечен нефт в този момент се продава с отстъпка от към 20 $ за барел по отношение на петрола вид Брент, това не съумя да понижи петролните доходи на Москва, както се надяваше Западът.

Според данни на Института за интернационалните финанси (IIF) съветският петролен рандеман продължава да надвишава упованията, като през август износът на съветски нефт е достигнал рекордни равнище за осмия месец на годината, като гръцките танкери а изиграли най-голямата роля в подпомагането на съветския нефт да доближи интернационалните пазари.

Главният икономист на IIF Робин Брукс написа в " Туитър ", че потенциалът на петролните танкери, тръгващи от съветски пристанища, което е мерило за съветския експорт, е  бил малко под 160 млн. барела през август - рекорден експорт за осмия месец.

" Русия изнася по-голямата част от своя недопечен нефт посредством задгранични петролни танкери. Обемът на тези доставки през август 2022 година надвишава всяка предишна година, с помощта на гръцки петролни танкери, които пренасочиха потенциала си към превозване на съветски нефт “, сподели Брукс пред изданието Business Insider.

Преди няколко месеца Ройтерс цитира Refinitiv Eikon да показва, че Гърция се е обрисувала като нов център за съветски нефт посредством товарене от танкер на танкер. Търговията с съветски недопечен нефт и петролни артикули към този момент остава законна, защото членовете на Европейски Съюз не могат да се спогодят за методологията на цялостна възбрана.

Според данните от следенето на корабите и пристанищата, швейцарските Vitol, Glencore и Gunvor, както и сингапурската Trafigura, не престават да прекарват огромни количества съветски недопечен нефт и артикули, в това число дизел.

Vitol даде обещание да спре да купува съветски недопечен нефт до края на тази година, само че това към момента е надалеч от днешна позиция. Trafigura пък съобщи, че ще спре да купува недопечен нефт от съветската държавна " Роснефт " до 15 май, само че е свободна да купува товари с съветски недопечен нефт от други снабдители. Glencore съобщи, че няма да влиза в " нов " търговски бизнес с Русия.

Междувременно Индия и Китай компенсират огромна част от загубите за Русия от понижените продажби за Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР