Енергийните напитки, известни като напитки, предлагащи психически и физически ползи

...
Енергийните напитки, известни като напитки, предлагащи психически и физически ползи
Коментари Харесай

Учени разкриха колко вредни са енергийните напитки

Енергийните питиета, известни като " питиета, предлагащи душевен и физически изгоди отвън хидратацията “, стават все по-популярни по света, предава AP News. Стотици компании скочиха на пазара, надявайки се да получат известна популяризация с съвременни и от време на време непознати съставки.

Но ето какво откриха учените в енергийните питиета:

Адаптогени

Какво са те?

Растения и гъби, които оказват помощ на тялото при стрес, безпокойство и отмалялост, и ускоряват възприятието за благоденствие. Примери за адаптогените са американски и азиатски женшен (билка), ашваганда (храст), сибирски женшен (храст), златен корен (цъфтящо растение) и чага (гъба).

Какво споделят учените?

Клиниката в Кливланд споделя, че адаптогените провокират химични реакции, които могат да приведат тялото в по-балансирано положение. Страничните резултати от адаптогените са редки, само че зависят от растението. Проучванията демонстрират, че адаптогените работят най-добре за къс интервал от време (по-малко от шест месеца), защото тялото може да построи устойчивост към тях, което ги прави неефективни с течение на времето.

Ноотропи

Какво са те?

Познати като " умни медикаменти “ ноотропите са субстанции, които усъвършенстват паметта, мисленето и ученето. Най-известните ноотропи са кофеина, L-теанин (аминокиселина, открита в чая), креатин (аминокиселина, естествено открита в месото и рибата), бакопа мониери (билка), гинко билоба (дърво) и лъвска грива (гъба). Някои адаптогени също имат ноотропични субстанции, да вземем за пример индийски женшен.

Какво качват учените?

Според изследвания от предходната година в списание Plants множеството ноотропи на растителна основа не са ефикасни след еднократна доза и би трябвало да се одобряват за нескончаем интервал преди да настъпи каквото и да е усъвършенстване.

Пробиотици и пребиотици

Какво са те?

Пробиотиците са храни или добавки с живи микроорганизми, които задържат и усъвършенстват " положителните “ бактерии в червата на индивида. Намират се в натурално ферментирани храни като киселото мляко, кефира, котидж сиренето, комбучата и киселото зеле.

Пребиотиците са храни за бактерии и други организми, които живеят в червата. Те могат да бъдат открити в пълнозърнестите храни, бананите, лука, чесъна, соята и артишока.

Какво споделят учените?

Клиниката в Кливланд споделя, че на доктрина пробиотиците работят дружно с потребните микроби в човешкото тяло, с цел да се борят с нездравословните бактерии, гъбички, вируси и паразити. Изследователите знаят, че нездравословните микробиоми могат да допринесат за хронични болести като синдром на раздразнените вътрешности. Те могат също да повлияят на настроението, толерантността към болежка и умората. Клиниката в Кливланд и клиниката Майо споделят, че има доста изследвания за микробиомите и за въздействието на пробиотиците и пребиотиците, само че няма задоволително доказателства за резултатите им. Страничните резултати са необичайност с изключение на за хората със слаба имунна система, тъй като тялото им не може да се бори с пробиотик, който съдържа нездравословни микроби.

Канабидиол

Какво е?

Канабидиол е дейна съставна част в канабиса. Макар да е един от многото съставни елементи в марихуаната, самичък по себе си не е опиат. Канабидиолът се използва за лечение на епилепсия и може да помогне за облекчение на безпокойството, инсомнията, хроничните болки и пристрастяванията. Страничните резултати могат да включват гадене, отмалялост и нервност.

Какво споделят учените?

Според изследване на Харвард от април канабидиола може да бъде потребен и относително нетоксичен за справяне с безпокойството и други проблеми. Но се споделя, че са нужни повече проучвания, с цел да се дефинират ефикасните дози.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР