Енергийните експерти отчитат 180% покачване на цените на електроенергията в

...
Енергийните експерти отчитат 180% покачване на цените на електроенергията в
Коментари Харесай

Скъпите суровини намаляват маржовете и засилват инфлацията в Централна и Източна Европа

Енергийните специалисти регистрират 180% повишаване на цените на електрическата енергия в международен мащаб от януари 2021-а година, демонстрира отчет на Coface. Колкото до Централна и Източна Европа (ЦИЕ), сензитивното покачване на цените на суровините този район оказва доста въздействие върху маржовете и инфлацията.

В България след намаляване на цените от -5% през 2020 година, специалистите от Coface регистрираха внезапно повишение от 20% през октомври 2021 година, което ще продължи и при започване на идната година.

В Унгария покачването е близо 15%, а в Чехия индикаторът за повишаване на цените на суровините е най-нисък - близо 5,5%, последван от Полша с 10% за същия интервал.
 Черна гора ще бъде първа по стопански напредък в ЦИЕ през 2021 година
Малката балканска стопанска система, която ще бъде първа по стопански напредък в ЦИЕ през 2021 година

Основният мотор на растежа в района ще е частното ползване

Експертите регистрират намаляване на инфлацията в България през януари 2021 година, която доближава даже негативни стойности. Процентът доста се усилва през последното тримесечие на годината, като надвишава 5% през септември 2021. Водещи по регистрирана инфлация в ЦИЕ остават Румъния, Унгария и Полша, които доближават стойности от близо 7% през същия интервал тази година.

Данните бяха разкрити по време на районния уебинар на Coface - ЦИЕ Топ 500.

" Чувствителното покачване на цените е подбудено от световното търсене и високите цени на електрическата енергия, които са се повишили с близо 180% през януари 2021 година, в съпоставяне със същия интервал през миналата година. Отчетохме 80% растеж на цените на металите при започване на годината, последвани от цените на индустриалните материали. Най-ниско повишаване се регистрира при селскостопанските първични материали - близо 30% за 2021 година, разяснява основният икономист на Coface Грегорж Шилевич.
 Сред Топ 100 в ЦИЕ: Двете компании с най-бърз растеж на приходите и тази с максимален спад са български
Сред Топ 100 в ЦИЕ: Двете компании с най-бърз растеж на приходите и тази с максимален спад са български

" Лукойл Нефтохим " бе преместен от първото място у нас

Въпреки глобалата наклонност към повишаване на цените на суровините и последствията върху иконимиките, специалистите са на мнение, че ЦИЕ се възвръща по-бързо от Западна Европа във връзка с измерения БВП.

От всички страни в района, икономистите чакат най-умерено възобновяване на водача в класацията ЦИЕ Топ 500 - Полша, която регистрира растеж на Брутният вътрешен продукт от +5,0% през 2021 година

В България показателят на Брутният вътрешен продукт е отчел позитивни стойности от +4,5% през 2021 година спрямо внезапното намаляване от -4,2% предходната година. Прогнозите са той да поддържа стойности от +4,1% през идната година.

Експертите от Кофас показват също, че възобновяване на ритейл бранша в ЦИЕ може да бъде възпрепятствано от просрочен развой на имунизация. До момента водач в това отношение е Румъния, която регистрира прогресивно нарастване на продажбите през януари, март и септември 2021 година след внезапен спад през януари 2020 година В България още веднъж се следи сходен спад при започване на годината, само че продажбите в бранша се усилват прогресивно.
 Ръстът на цените в България удари 12-годишен връх
Ръстът на цените в България удари 12-годишен връх

Само за месец храните нарастнаха с 1,6%
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР