Енергийни експерти предупреждават, че замразяването на цените може да нанесе

...
Енергийни експерти предупреждават, че замразяването на цените може да нанесе
Коментари Харесай

След мораториума: Енергодружествата алармират за фалити заради замразените цени

Енергийни специалисти предизвестяват, че замразяването на цените може да нанесе непоправими вреди на енергийния бранш.

Евентуални банкрути на сдруженията, които доставят ток или парно в домовете ни, би означавало и проблем за цялата електроенергийна система. Ако „ Топлофикация София “ не си заплаща всеки месец на „ Булгаргаз “, то газовата компания може да не съумява да купи синьо гориво от Русия и Азербайджан.

До момента към този момент няколко пъти „ Булгаргаз “ сигнализира, че Столичното парно не заплаща на време.

„ Токът ми да е на същите цени, само че да не идва? – да може и е разумно. Представете си едно сдружение, което му трябват „ Х “ пари и ще получава „ Х “ минус 20% - какво ще ви доставя? Това не значи прекъсване - значи неприятно качество, същото е и с „ Топлофикация “. Ще получавате топла вода, само че тя ще бъде топла водичка, няма да може да се изкъпете “, разяснява енергийният специалист Иван Хиновски.
Снимка: btvnovinite.bg
От Комисията за енергийно контролиране отхвърлиха да разясняват решението на депутатите. Те нямат различен ход с изключение на да го изпълнят. Увеличението през юли трябваше да важи 1 година – до юли 2022. През лятото токът нарастна приблизително с 4%, а парното приблизително с 16 на 100.

Сега проектите са за нов скок на тока с малко над 4 на 100 и на парното с 13. Тези сметки обаче отиват във фризера до март. Тежките последствия за системата ще се усетят през март, споделят специалистите и прибавят - нека да не е по-рано, до момента в който температурите са минусови.

„ За мен това е меко казано безумство, тъй като няма да докара до нищо. Има един въпрос – кой ще заплати сметката? Необходимо е енергийно подкрепяне на хората, които в действителност имат потребност, тъй като не може някой, който има къща на 3 етажа с басейн и индивидът, който се е заврял в една стаичка – и за единия и за другия да има мораториум, който да важи ", уточни енергийният специалист Васко Начев.

Единственият вид е ЕРП-тата да получават безвъзмезден ток от АЕЦ " Козлодуй " или " Марица ", което пък ще трансферира казуса по веригата към държавните сдружения.
Снимка: btvnovinite.bg
Днес представители на енергийните сдружения се срещнаха с новия енергиен министър. Не разясниха какво са обсъждали, само че от Електроенергийния систематичен оператор обявиха, че се надяват да се откри решение на казуса.

Очаква се решението на управляващите. Екипът ни сложи въпроса до каква степен подхванатите стъпки биха били признати от Европейската комисия и дали Брюксел би трябвало да ги утвърди. Засега нямаме отговор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР