Енергийната сигурност днес е основата, на която се гради стабилността

...
Енергийната сигурност днес е основата, на която се гради стабилността
Коментари Харесай

Кметът Фандъкова представи предизвикателствата пред местните власти на регионален и градски икономически форум в Атина

Енергийната сигурност през днешния ден е основата, на която се гради стабилността на страните и градовете ни.

Кризата с цените на енергоносителите, която стартира през есента на 2021 година, сложи големи провокации освен пред държавните управления, само че и пред нас, кметовете. Общините първи се изправихме пред повишаването на цените на горивата и трябваше да намерим решения, тъй като е значимо да подсигуряваме публичния превоз, уличното осветяване, отоплението на детските градини и учебни заведения, на лечебните заведения. Решенията се намират тогава, когато има разговор сред страна, локални управляващи и жители. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова в границите на районен и градски стопански конгрес, който се организира на 20 октомври в Атина, Гърция.

„ В София през последните години изпълняваме най-мащабната рационализация на градския превоз и построяваме най-бързия и екологичен превоз – метрото. Тази година продължаваме на строим софийското метро, което към този момент има три линии. Закупуваме нови рейсове, електробуси, тролейбуси и трамваи. Заменяме старите дизелови рейсове с електрически и на природен газ. Въвеждаме нововъведения в публичния превоз, с цел да насърчаваме жителите да се придвижват с градски превоз по-екологично и да подсигуряваме възстановяване на качеството на въздуха, което е мой главен приоритет. Разработихме и новаторски план за електрически дребни рейсове. “ – сподели също Фандъкова.

По думите на кмета Фандъкова: „ Кризата с горивата се отрази значително на публичния превоз. Само за няколко месеца в края на предходната година сметките за електричество на софийското метро се усилиха над 2 пъти. Увеличението на сметките за природния газ на рейсовете в градския превоз доближи 300% растеж. За да подсигуряваме публичния превоз, общината направи спомагателни разноски от общинския бюджет. Общо 40% от приходите от налози на нашите жители насочихме към стабилизиране и гарантиране на градския превоз. Получихме обезщетения за еленергията от страната от 1 юли, откакто Народното събрание взе решение. Това ни оказа помощ, само че за жалост за газа обезщетения няма. На природен газ работи Топлофикация, която обезпечава отопление на огромна част от града. “

От българските градове, София е водачът в създаването на планове за създаване на възобновими енергийни източници. С цел обезпечаване на различни източници на сила – по думите на Фандъкова – създаваме планове за възобновими енергийни източници. “ София работи по планове за въвеждане на ВЕИ в общински здания – в 100 учебни заведения, в завода за преправка на боклуци, в Столичния зоопарк, уточни Фандъкова.

В отговор на въпрос Фандъкова разяснява междусистемната газова връзка сред България и Гърция. По думите й тя е „ от значително значение за реализиране на действителна диверсификация в доставките на енергийни запаси за България и за страните от Централна и Източна Европа. Проектът е част от гаранцията за устойчиво икономическо развиване на България и в поддръжка на европейската политика за подсилване на независимостта и сигурността в доставките на енергоносители. Сигурна съм, че значимостта на този план в условия на световна енергийна рецесия, на лимитирани доставки и на растящи цени ще нараства. “

Кметът Фандъкова взе участие в районен и градски стопански конгрес в гръцката столица дружно с кметовете на Атина – Костас Бакоянис, на Тирана –  Ерион Велиай, на Лимасол, Кипър –  Никос Николаидес,  на Прищина, Косово – Перпарим Рама.

По късно кметът Йорданка Фандъкова организира среща с Димитрис Папастерги, началник на Централния съюз на гръцките общини и кмет на Трикала. Двамата разговаряха за провокациите пред локалните управляващи и се договориха да си партнират в търсенето на решения с Ннационалното съдружие на общините в България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР