Енергийната парламентарна комисия подготвя проект за решение на НС, с

...
Енергийната парламентарна комисия подготвя проект за решение на НС, с
Коментари Харесай

Делян Добрев: Трябва да станем партньори в консорциума за добив на газ от Черно море

„ Енергийната парламентарна комисия приготвя план за решение на Народно събрание, с който да бъде предоставено на министъра на енергетиката да контракти присъединяване на България като трети сътрудник в консорциума, който ще търси петрол и газ в „ Блок 1-21 Хан Аспарух “ в Черно море. “ Това заяви пред радио „ Фокус “ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. „ Участието на България би трябвало да е с до 35% дял в консорциума “, посочи той.

Преди дни по време на енергийна комисия TOTAL и OMV са разкрили извънредно забавната информация, че чакат да намерят газ в източния завършек на блока, който ще разреши рандеман на 13 милиарда кубика на година. Това е публична информация от тяхната презентация, разясни Добрев.

Така добивът на български газ от българското Черно море ще е 5 пъти по-голям от цялата консумация на страната, а България може да стане по-голям експортьор на газ за Европа, даже от Азербайджан.

„ Това е голяма вест за България. 13 милиарда кубика газ всяка година от 2030 до 2040 година и по 8 милиарда кубика до 2050 всяка година. Това е триумф, който се дължи на повече от 10 години старания на консорциума, който изследва „ Хан Аспарух “. Очакваните находища на газ са в източната част на блока, имаме 1 км воден дирек, доста е надълбоко и още няколко км надолу са. Намерени са окуражаващи данни и на тях се базират упованията на консорциума “, изясни Добрев.

По думите му, това като количество прави над 200 милиарда кубика газ повече от потвърдените в Румъния и по-малко от количествата в Турция. Няма логичност в тази част на Черноморието да има находища на газ в Румъния и Турция, а при нас да няма, счита Добрев.

„ Дори и да е общо находището, то е толкоз покрай границата, и който направи първи сондажи, той ще източи газа “, сподели Добрев. Дори и да се случи този вид, приходите се разделят съразмерно на територията на всяка една от страните “, добави депутатът.

Съгласно Закона за подземните благосъстояния, TOTAL и OMV ще би трябвало да платят 30% концесионно заплащане на страната, в случай че се контракти присъединяване ни като трета страна в консорциума.

„ 2,7 милиарда лв. на година ще влязат в бюджета, и то при тази ниска цена на газа. Ако цената е двойна, и тези доходи ще са двойни “, сподели Добрев.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР