Енергийната ни сигурност изисква системни решения. Компенсациите за ток и

...
Енергийната ни сигурност изисква системни решения. Компенсациите за ток и
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Компенсациите за ток и газ са временно решение

Енергийната ни сигурност изисква систематични решения. Компенсациите за ток и газ са краткотрайно решение, с което си купуваме време, само че не решаваме казуса. Това сподели икономистът Кузман Илиев в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Това, че към момента не е почнало разискването на бюджета, по думите му е добре. „ Чисто политически това е въпрос на отговорност и когато се образува болшинство, то би трябвало да поеме своите политики. От друга страна, бюджетът, който продължава от предходната година, сигурно е по-консервативен. Той е по-стабилен и по-устойчив средносрочно и дълготрайно. не разрешава България да задлъжнее Не разрешава да вземем дълг, с който да плащаме настоящи разноски, а не вложения ", акцентира той.

Липсата на вложения води до все по-голямо задлъжняване. По думите му огромната заплаха пред България е, че темповете, с които се случва задлъжняването са неустойчиви. „ В един миг вложителите и пазарите споделят „ Вие май малко изпуснахте юздите и желаеме от вас по-голяма рентабилност, с цел да ви финансираме ". Разходите за финансиране на българската хазна нарастват с огромни темпове и може да се окаже в един миг да нямаме кеш, с който да изплащаме заплащания към жизненоважни системи и лихви, които България е натрупала във времето. А лихвите като дял от стопанската система стават все по-големи ", изясни Илиев.

България е във валутен ръб и би трябвало да е доста деликатна, с цел да не бъде заплашен той.

Според Илиев би трябвало баланс във връзка с харчовете в обществената сфера. „ Не може да правиш обещания към невралгични обществени групи, каквито са пенсионерите, без да си измислил стопански по какъв начин да ги подплатиш ", акцентира икономистът.

Ако не стартираме да сътворяваме потенциал за произвеждане на повече електрическа енергия, да си запазим въглищните централи, които поехме ангажимент да закрием, в случай че не стартираме да работим за още един реактор в нуклеарната енергетика - обезщетенията за електрическа енергия са нещо моментно и палеативно. „ Те са вероятни единствено, в случай че купуваш дълг. Реално купуваш време, а не решаваш казуса ", уточни Илиев.

Идната зима може да бъде преодоляна без разтърсвания за стопанската система и жителите, в случай че има разсъдък и разговор в идващия кабинет. Прогнозите му са, че идната зима ще е по-тежката.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР