Енергийната криза подлага на изпитание конкурентоспособността, индустриалната база, икономическата и

...
Енергийната криза подлага на изпитание конкурентоспособността, индустриалната база, икономическата и
Коментари Харесай

Радев: Енергийната криза може да застраши и политическата сигурност в ЕС

Енергийната рецесия подлага на тестване конкурентоспособността, индустриалната база, икономическата и обществена непоклатимост и в случай че не бъде овладяна, ще заплаши и политическата сигурност в Европейски Съюз. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Брюксел преди съвещанието на Европейския съвет, който се организира на 20 и 21 октомври в белгийската столица. Войната в Украйна и последствията от енергийната и икономическата рецесия за Европа са във фокуса на двудневната среща на държавните и държавни ръководители.

Европейски Съюз ще търси понижаване на цената на природния газ посредством нови принадлежности и механизми за взаимни доставки, референтен механизъм за ценообразуване на втечнения газ и динамичен таван на цените, уточни президентът. България е предложила взаимното потребление на газопреносната инфраструктура на страните членки за спомагателни доставки на газ към Европа, с което да се усилят както количествата, по този начин и сигурността на преноса на енергийни запаси, стана ясно от думите на Румен Радев. Най-важната мярка, по думите на президента, е обезпечаването на задоволително доста и надеждни източници на доставки, тъй че да има конкуренция и спад в цените.

В отговор на въпрос дали следва да бъде изпратена нова филантропична помощ за Украйна, президентът уточни, че страната е застрашена от филантропична рецесия вследствие на ударите по нейните електроцентрали и електропреносна мрежа и Европейски Съюз ще направи всичко допустимо да й помогне, с цел да преодолее идната зима. Вече е регистриран и нов растеж на бежанците от Украйна към България след тези офанзиви и президентът прикани помощите, които се отпускат от Европейски Съюз за подкрепяне на страните, които одобряват бежанци, да бъдат преразгледани и като количество, и като механизъм за разпределяне.

Попитан за какво България, сходно на Словакия, не изпрати своя зенитно-ракетен комплекс С-300 в Украйна и не получи в подмяна система Patriot, президентът подсети, че Словакия не е получавала такава противовъздушна система, а на нейна територия са ситуирани две формирования от Германия и Нидерландия, с немски и нидерландски военнослужещи. Словакия няма нищо общо с тези формирования, с изключение на да ги включи в своята обща интегрирана система за противовъздушна защита. „ Словакия занапред ще би трябвало да си доставя системи Patriot, да направи своите поръчки, своите схеми за заплащания, някой ден да си го заплати и  това ще стане след много време “, уточни още президентът Румен Радев.

Снимка: Агнес Методиева
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР