Енергийната борса съобщи, че е приключила успешно преизчисляването на цените

...
Енергийната борса съобщи, че е приключила успешно преизчисляването на цените
Коментари Харесай

БНЕБ обяви за успешно е приключила операцията по преизчисляването на цените на пазар „Ден напред“


Енергийната борса заяви, че е завършила сполучливо преизчисляването на цените с ден за доставка за 11 октомври.

Според данните, енергийната борса затваря при цена за базова енергия(1-24) от 101.36 лева за MWh и количество от 20454 MWh с ден за доставка 11 октомври.

Цената на пиковата сила (9-20 часа ) е 125.99 лева за MWh при количество от 11247.8 MWh.

Извънпиковата сила (1 – 8; 21-24 час) е на цена от 76.72 лева за MWh при количество от 9206.3 MWh.

Борсата започва при междинна цена от 70 лева за MWh и количество от 744.7 MWh.

Най-високата цена в границите на търговията е записана в 10 часа – 189.97 лева за MWh при количество от 932.9 MWh.

Цената на търгуваната сила в 24 часа е 77.96 лева за MWh при количество от 714.7 MWh.

По-рано от " Българска самостоятелна енергийна борса “ ЕАД (БНЕБ), дъщерна компания на „ Българска фондова борса “ АД (БФБ), осведомиха, че преизчислението на цените на пазар „ Ден напред “ с ден на доставка 11.10.2018 година е приключило сполучливо.

Днес при привършване на търговията на БНЕБ в сегмента пазар „ Ден напред “ бяха оповестени фантастични цени, реализирани в границите на търговията - цена за базова сила (1 – 24 часа ) от 595.98 лева за MWh и количество от 26318.70 MWh с ден за доставка 11 октомври 2018 година, По-късно се оказа, че тази забележителна стойност е провокирана от техническа неточност на борсов участник. БНЕБ предприе ограничения за преизчисляване на индикаторите.

Ситуацията се случва за пръв път на енергийната борса в страната ни, която към момента не е стартирала с търговия на всички артикули. Това би трябвало да се случи при процеса на цялостна либерализация на електроенергийния пазар. Сама по себе си основаната обстановка е потребна за натрупването на рутина от страна на БНЕБ. Тъй като енергийната ни борса обаче не е изолирана е любопитно да се разбере каква е била реакцията на прилежащите енергийни тържища при тази обстановка, на което евентуално ще извърнат внимание анализаторите.

„ Бихме желали да призовем за следващ път всички търговски участници да бъдат извънредно деликатни при основаването на своите предложения, заради рисковете, които съществуват при валидирането на ценово самостоятелни обвързващи оферти в системата на борсовия оператор “, са споделя в заключителното послание на управлението на борсата, като се изрича признателност на екипите на ЕСО сътрудниците от Nord Pool AS, както и на борсовите участници!
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР