Енергийната бедност не е категория от системата на социалното подпомагане

...
Енергийната бедност не е категория от системата на социалното подпомагане
Коментари Харесай

Социалният министър: Енергийната бедност ще засегне над 2 млн. души, не само с ниски доходи

" Енергийната беднотия " не е категория от системата на общественото подкрепяне и обществените помощи. Тя ще засегне над 2 млн. души в България освен това освен тези с ниски приходи ". Това сподели вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров по време на парламентарния надзор, в отговор на въпрос на народния представител от " Българска социалистическа партия за България " и негов предходник на министерския пост Георги Гьоков.

Лазаров означи, че " енергийната беднотия " не трябва да се свързва единствено с отоплението и получаващите целева помощ за отопление, каквото схващане, за жалост, към момента има в публичното пространство, оповестиха от МТСП. " Не бива да се позволява и в бъдеще сходна неточност, което костваше забавянето на процеса по дефинирането на понятието до момента ", акцентира той.

" Статистическите данни за бедността в България са меко казано тревожни. Според Евростат към 15 септември 2022 година - дна трета от българите са застрашени от беднотия. Това значи, че тези хора са били изложени на тежки материални решения или са с доста ниска икономическа интензивност. Сред тези хора са и тези, които не са в положение да поддържат домовете си с задоволително отопление. Причините са доста. Но преди всичко са ниските приходи, ниската енергийна успеваемост на жилищата. Причините са и дългогодишните несъответстващи дейности на страната в областта на енергетиката, които водят до високи цени на силата и неналичието на развъртян достъп до различни разновидности. ", разяснява Гьоков. Информация за изявлението му бе публикувана от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

" В късият си мандат постоянното държавно управление направи съществени стъпки в понятието за дефиниране на енергийна беднотия, което да даде опция за диференцирано и съответно подкрепяне на нуждаещите си. Министерството на труда и обществената политика и Министерство на енергетиката се включиха интензивно при установяване на дефиницията за енергийно небогати. Днес в по-голяма степен се нуждаем от такава формулировка, с цел да могат да се възнамеряват ограничения в отбрана на хората, които няма да могат да отопляват жилищата си през зимата. Това е една от най-важните за страната тематики сега ", добави аленият народен представител.

Той се обърна към Лазаров с въпрос по отношение на определянето на линията за енергийна беднотия, тъй като по думите му без присъединяване на МТСП няма по какъв начин да се създават обществени политики.

" Продължава ли връзката по този въпрос сред Министерство на труда и обществената политика, Министерство на енергетиката и Министерството на районното развиване и благоустройството? На какъв стадий е създаването на идея за методология за формалното установяване на линията на енергийна беднотия, по кое време и в какви обозрими периоди ще има съответни дейности и по кое време ще може да се ползва на процедура в подпомагането на нуждаещите се ", запита Гьоков.

" Европейската комисия регистрира, че растежът на цените има отрицателно отражение върху стопанската система и семействата както с ниски, по този начин и със междинни приходи. Данните сочат, че средно за Европейския съюз през 2021 година 26% от работещите имат усложнения да покриват разноските си. Това постанова и предприемане на съответни подкрепящи ограничения ", съобщи Лазар Лазаров.

Той изясни, че целевата помощ за отопление е с ясно предопределение и целеустременост по смисъла на Закона за обществено подкрепяне и не следва да се обвързва с " енергийната беднотия ", която е детайл на Закона за енергетиката в сходство с условията на Европейската комисия.

Служебният обществен министър увери, че Министерството на труда и обществената политика ще продължи да работи за ограничение на " енергийната беднотия " посредством разширение на обсега и адекватността на обществените помощи.

Той беше безапелационен, че служебното държавно управление прави нужното, с цел да компенсира в оптималната степен насъбраното през годините закъснение на процеса на дейно противопоставяне на " енергийната беднотия ".  " Всички дружно изискуем това на хората. А те чакат поддръжка от българските управляващи във все по-трудните условия на живот ", сподели още Лазар Лазаров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР