Енергия от дървесинни остатъци. Или по-точно от ненужните остатъчни материали,

...
Енергия от дървесинни остатъци. Или по-точно от ненужните остатъчни материали,
Коментари Харесай

Зелена светлина - енергия от дървесинни отпадъци

Енергия от дървесинни останки. Или по-точно от ненужните остатъчни материали, които се получават при производството на хартия. Технология, родена в лабораториите на шведския университет Лунд.

Кристиян Хултеберг, експерт по инженерна химия: Ето, започваме с този материал. Той е остатъчен артикул от производството на хартия. От него извличаме органичните детайли, т.е. - лигнина. Следват разнообразни стадии и филтрации, с цел да може да дава отговор на характерните условията при преправка.
Защо от дървесинни останки? Защото в Швеция има доста. Но не става въпрос за безсистемно изсичане за горите, а за потребление на естествените материали, които се явяват ненужни за природата.
Кристиян Хултеберг, експерт по инженерна химия: В този случая технологията е доста значима, тъй като тя разрешава да се употребяват да вземем за пример клончета и корени от гората за производството на сила.
Повече от 10 години Кристиян Хултеберг изследва по какъв начин биогоривата могат да заменят фосилните.

Кристиян Хултеберг, експерт по инженерна химия: Около производството на етанол има доста несъгласия и те са свързани със суровините, тъй като те могат да се употребяват за храна. Това не е нашата цел, по тази причина ние използваме дървесина или по-точно остатъците от дървесина при производството на хартия.
Лигнинът като енергийна суровина - професорът от университета в Лунд е решил да открие до каква степен се простират енергийните му благоприятни условия. Плановете му са, че от 2012 година колите в Швеция ще могат да зареждат от бензиностанциите гориво от растителни останки. Засега това гориво не може да измести бензина и дизела, тъй като е надалеч от промишлената конкуренция. Само че алтернативата към този момент съществува и потвърдено работи. Въпрос на време и вложения е тя да премине от научно на пазарно равнище.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР