Енергетиката е областта, която ще ни свързва за много години

...
Енергетиката е областта, която ще ни свързва за много години
Коментари Харесай

Румен Радев в Баку: България подкрепя изграждането на южния газов коридор

„ Енергетиката е региона, която ще ни свързва за доста години напред и България удостоверява поддръжката си за построяването на Южния газов кулоар, в чиято реализация Азербайджан има основна роля. По този метод ще имаме действителна диверсификация на източници и направления за газ в Южна и Централна Европа “. Това съобщи президентът Румен Радев, който е на публично посещаване в Азербайджан по покана на своя сътрудник президента Илхам Алиев. Тази година се навършват двадесет и пет години от установяването на дипломатически връзки сред двете страни.

Потвърдихме взаимния интерес от развиването на транспортните и газовите коридори сред Азия и Европа, където България и Азербайджан имат стратегическо състояние и ние би трябвало да извлечем всички изгоди от това, акцентира президентът Радев по време на взаимните изказвания с президента Алиев.

От своя страна Илхам Алиев акцентира смисъла на подобряването на съдействието сред двете страни в региона на енергетиката. „Южният газов кулоар, който ще свързва двете страни, е огромен транснационален газов план и финансовият детайл на този план е 40 милиарда $. В него вземат участие седем страни. От находището „ Шах Дениз 2 “ в Азербайджан ще постъпва газ в България“, акцентира Илхам Алиев, и добави, че когато азербайджанският газ постъпи на пазара в България, това ще разреши да се отворят нови хоризонти за съдействието сред двете страни. Илхам Алиев съобщи интереса на Азербайджан да взе участие със свои компании в газификацията на България.

 %d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b8 „ Преминахме към на практика стъпки за реализация на заложената добра основа в подписаната преди две години Съвместна декларация за стратегическо партньорство, която дава опция за развиване във всички области от съвместен интерес “ уточни още българският държавен глава.

„ Добрата вест е желанието на управлението на Азербайджан да открие директна самолетна линия сред Баку и София от 1-ви януари следващата година, когато България ще поеме председателството на Съвета на Европейски Съюз. Република България удостоверява своята поддръжка към Азербайджан за новото Всеобхватно съглашение с Европейския съюз “, съобщи президентът Радев.

Азербайджанският президент разгласи, че в близко бъдеще ще стартира употребата на железопътната линия Баку – Тбилиси – Карс и изрази вяра, че България ще вземе интензивно присъединяване в този план, тъй като страните, които са по протежението на тази линия, ще получат спомагателни благоприятни условия.

По време на изказванията българският държавен глава бе безапелационен, че България поддържа напъните на Европейския съюз по линия на Източното партньорство и за превръщането на района в постоянен, сигурен и проспериращ.

В последните години имаме интензивно развиване на двустранните просветителни, научни и културни връзки, сподели още Румен Радев и благодари на президента Алиев за финансовата помощ, която Фондацията за културно и историческо завещание „ Гейдар Алиев “ оказа за социализация, реституция и консервация на крепостта „ Трапезица “ във Велико Търново.

На собствен ред Илхам Алиев означи, че е значимо двете страни да си сътрудничат и в областта на селското стопанство и образованието.

„ По отношение на сигурността насочих покана към Република Азербайджан за присъединяване в обучителните стратегии на българските висши учебни заведения и в частност на Военна академия „ Г. С. Раковски “, акцентира българският президент и добави, че България е център на непоклатимост на Балканите и в Черноморския район.

Визитата на българския президент стартира с публична гала по посрещането в резиденция „ Загулба “, където дружно с азербайджанския президент направиха обзор на Почетната рота. Двамата организираха среща „ на четири очи “, след което управляваха пленарните диалози сред формалните делегации на двете страни.

В Баку Румен Радев постави венци на паметника на Гейдар Алиев и на Алеята на мъчениците.

В рамките на визитата си президентът Радев организира срещи с министър-председателя на Азербайджан Артур Расизаде, както и със заместник-председателя на Народното събрание Зияфат Асгеров.

По-късно денем Румен Радев посети и се срещна с активността на Културния център „Гейдар Алиев“, създание на световноизвестния проектант Заха Хадид. В постройката действат музей, библиотека, зали за конференции и културни прояви.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР