Емоция и джаз представиха участниците в Галаконцерта на майсторския клас

...
Емоция и джаз представиха участниците в Галаконцерта на майсторския клас
Коментари Харесай

НБУ с поклон пред Милчо Левиев

Емоция и джаз показаха участниците в Галаконцерта на майсторския клас на Вики Алмазиду, последната муза на музикалния гений Милчо Левиев, отдаден на професора. 16 млади артисти, гост-изпълнители и музиканти трансфораха вечерта в същински празник на джаз, поп и уърлд музиката на откритата сцена в двора на Нов български университет.

„ Този клас се посвещава от мен, от Нов български университет, от всички наши студенти и музиканти на нашия преподавател, наставник, другар, на другия, само че честният, на смелия, на дръзкия, на прямия в живота и музиката човек. На индивида, който зачиташе най-много приликите, а не разликите сред хората, музиките, религиите и  расите. Това се усеща и струи в неговата музика, и всички ние го чуваме. Тя е задоволително ексцентрична, какъвто беше и самият той – Милчо, нашият Милчо. Милчо Левиев! “. С тези думи Алмазиду откри Галаконцерта, в който бяха показани някои от емблематичните творби на Левиев – „ Bulgarian Folk Song ”, “Don’s Song ” и  “Shadow ” в осъществяване на Алмазиду.

Трима от възпитаниците на майсторския клас – Ралица Тонева, Евангелия-Теодора Кукра и Мария Димитрова, получиха стипендии от фонд „ Милчо Левиев и Вики Алмазиду “. Университетът връчи специфична премия на Сияна Калоянова.

Галаконцертът беше съпроводен от джаз бенд, формиран от известни български музиканти, взели участие в предходни майсторски класове на Левиев и Алмазиду, измежду които Велислав Стоянов (тромбон), Юлиан Янев (пиано), Тодор Бакърджиев (тромпет), Виктория Кирилова (бас), Исак Бенбасат (ударни инструменти), Александър Михайлов (саксофон и кавал), Александър Васев (пиано) и други.

От 2006-а Вики Алмазиду и Милчо Левиев организират Лятна музикална джаз академия в Нов български университет. Двамата дълги години се грижеха за израстването на младите гении посредством тази платформа в университета. След гибелта на маестро Левиев, Алмазиду продължава задачата му да среща младите музиканти със стандартите на джаза.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР