Емоционалната интелигентност е онова нещо в хората, което е малко

...
Емоционалната интелигентност е онова нещо в хората, което е малко
Коментари Харесай

По какво да разберем дали притежаваме висока емоционална интелигентност?

Емоционалната просветеност е това нещо в хората, което е малко необяснимо, само че дефинира метода, по който се оправяме с държанието си, обществените ни контакти и по какъв начин вземаме личностни решения за реализиране на триумф. Емоционалната просветеност изяснява за какво постоянно хора с „ ниско IQ “ се показват по-добре. Този тип просветеност е още и основен фактор, който отделя звездите от масата хора – над 90% от артистите, актьорите и спортистите имат висока прочувствена просветеност.

Имате ли богат прочувствен речник?

Всички хора имат страсти, само че малко от тях могат да ги разпознават вярно – едвам 36% от хората. Неразбраните страсти водят до неправилно пояснение на обстановки, което пък води до взимане на неправилни решения. Хората с висока прочувствена просветеност също по този начин разполагат с уголемен речник за разказване на тези страсти, и вместо да се усещат просто „ зле “ или да употребяват нецензурна дума, те изпитват „ безпокойствие “, „ фрустрация “ и „ неодобрение “. Колкото по-специфично е определението на страстта, толкоз по-добро схващане имаме над обстановката, какво я е предизвикало, и по какъв начин да се оправим с нея.

Интересувате ли се от другите хора?

Без значение дали са интроверти или екстроверти, прочувствено интелигентните хора се интересуват от хората към тях. Това любознание е резултат от емпатията – един от най-значимите фактори за прочувствената просветеност. Колкото повече сме загрижени за другите и по какъв начин се оправят, толкоз по-голямо любознание ще изпитваме към тях.

Обичате ли измененията?

Емоционално интелигентните хора са гъвкави и адаптивни. Те знаят, че страха от смяната е парализиращ и съставлява голяма опасност по пътя към триумфа и щастието. Те чакат смяната и разполагат с проект за деяние.

Познавате ли мощните и слабите си страни?

Емоционално интелигентните хора не просто схващат страстите си – те знаят и какъв брой костват. Знаят кой и какво ги подлудява и пречи на триумфа им. Високата прочувствена просветеност значи да знаеш в какво си добър и да използваш това за реализиране на задачите си, като в това време не разрешаваш на слабите ти страни за се трансфорат в спънка.

Имате ли добра преценка за хората?

Голяма част от прочувствената просветеност се базира на общественото осъзнаване, способността да разгадаване на другите, какви са, какво им се случва. Тази дарба се ускорява с времето и хората престават да бъдат мистерия – появява се схващане на мотивацията на другите, даже и на скритите претекстове.

Трудно ли се обиждате?

Ако имате ясна визия за себе си, би било доста мъчно да ви обиден. Емоционално интелигентните хора имат самочувствие, убеденост и отвореност към света, което ги прави неподатливи на обиди. Те даже могат да се майтапят със себе си, както и да се смеят на непознатите смешки за себе си.

Умеете ли да казвате „ Не “?

Емоционалната просветеност е умеенето за самоконтрол и отбягване на спонтанни решения. Изследване на университета в Сан Франциско демонстрира, че хората, които по-трудно споделят „ не “, са по-склонни към стрес, изтощеност и депресии. „ Не “ на самия себе си е голямо предизвикателство за някои хора. Емоционално интелигентните хора нямат проблем с това, и заобикалят изречения като „ не мисля, че мога “ или „ не съм сигурен “. Да кажеш „ не “ на нещо ново затвърждава позициите на нещата, на които си споделил „ да “, давайки опция за цялостното им осъществяване.

Прощавате ли на себе си?

Емоционално интелигентните хора се дистанцират от грешките си, без да ги не помнят. Държейки грешките на разстояние, само че въпреки всичко задоволително близо, имате опция за адаптиране за предстоящ триумф. Съжаляването за позволена неточност за дълго време провокира безпокойствие, а забравянето им води до повторението им. Ключовият миг е способността да се употребява неуспеха като урок за бъдещето. Това също по този начин основава наклонността за по-бързо изправяне на крайници при възможна друга неточност.

Давате ли, без да очаквате нещо в подмяна?

Спонтанното предоставяне, без скрити намерения, се възприема доста мощно. Например след забавен диалог по отношение на книга, след месец срещате същия човек и му давате книгата просто ей по този начин. Емоционално интелигентните хора построяват мощни връзки, тъй като те непрекъснато мислят за другите.

Таите ли настървение?

Тайната завист е реакция към напрежението. Самата мисъл за събитието, което провокира сходни усеща, води до механизми за оцеляване – бягство или борба. Ако заплахата е неизбежна, реакцията е витално значима, само че когато става дума за отминали събития, сходно припомняне даже може да докара до здравословни проблеми, като нараснало кръвно налягане и сърдечни болести. Емоционално интелигентните хора знаят по какъв начин да не се ядосват за минали неща, и по този метод да се усещат по-добре и по-здрави.

Неутрализирате ли токсичните хора?

Справянето с сложни хора е изтощително за всеки. Емоционално интелигентните хора обаче управляват взаимоотношенията си с сходен тип хора посредством хладнокръвие, и подхождат рационално към обстановката. Те разпознават страстите си и не разрешават на фрустрацията да вземе връх, и обръщат внимание на гледната точка на проблематичния човек, без да разрешават това да провали проектите им.

Търсите ли перфекционизъм?

Емоционално интелигентните хора не търсят съвършенност, тъй като знаят, че тя не съществува. Хората са несъвършени. Ако се стремите към съвършеното, ще останете с възприятието да се откажете или да намалите напъните си. Ще прекарате повече време, мислейки какво ви е провалило, вместо да продължите, въодушевени от постигнатото.

Оценявате това, което имате?

Отделянето на време за оценяване на постигнатото покачва настроението и понижава хормона на напрежението кортизол с 23%. Хората, които са признателни за това, което имат са с по-добро въодушевление, по-енергични и с по-добро здравословно положение.

Можете ли да се откъснете от света?

Прекарване на време единствено за себе си и откъсването от света е знак за висока прочувствена просветеност, тъй като по този метод се понижава напрежението и човек се учи да прави оценка всеки момент. Откъсването от интернет и изключването на телефона дава отмора на тялото и мозъка. Понякога даже взимането на отмора от имейли понижава напрежението. Технологиите разрешават непрекъсната връзка и упованието да сме разполагаем непрекъснато. Изключително мъчно е наслаждаването на заслужената отмора, знаейки че всеки миг може да се обадят от работата.

Внимавате ли с кофеина?

Консумирането на огромни количества кофеин покачва равнищата на адреналин, който е виновен за рефлекса на бягство или борба. Този инстикт подтиква към неразумни решения, и въпреки да е превъзходен, когато ни гони мечка, по-скоро пречи, когато се постанова да напишем писмо. Кофеина ни слага в сходно положение на стрес и страстите взимат връх. Хората с висока прочувствена просветеност знаят това и лимитират потреблението на кофеин.

Наспивате ли се?

По време на сън мозъкът се презарежда, трансферира спомените от деня, запазвайки ги или изтривайки ги, тъй че да се събудим отпочинали. Хората с висока прочувствена просветеност знаят, че самоконтрола, вниманието и паметта понижават, в случай че липсва задоволително сън.

Умеете ли да спирате отрицателните мисли още в зачатък?

Колкото повече се фокусираме върху отрицателните мисли, толкоз по-силни стават те. По-голямата част от отрицателните мисли са единствено мисли, а не обстоятелства. Когато имаме възприятието, че нещо постоянно се случва, или в никакъв случай, това е просто естествения метод за мозъка да се оправя със закани, увеличавайки честотата или силата на събитието. Емоционално интелигентните хора разделят мислите си от обстоятелствата, с цел да се измъкнат от омагьосания отрицателен кръг.

Позволявате ли да лимитират насладата ви?

Когато чувството са наслаждение се осланя на мненията на други хора, вие към този момент не сте стопанин на личното си благополучие. Когато прочувствено интелигентните хора се усещат добре от нещо, което са свършили, те не биха разрешили на нечие мнение да им отнеме това възприятие. Невъзможно е да избегнем непознатото мнение, само че не би трябвало да се съпоставяме с другите хора и постоянно можем да приемем мнението им с съмнение. По този метод без значение кой какво мисли или прави, нашата значителност идва от самите нас.

Инфо: www.fresh-science.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР