Емоционален спор се разрази около плановете за новия държавен бюджет

...
Емоционален спор се разрази около плановете за новия държавен бюджет
Коментари Харесай

Голям спор за бюджета по Нова, Ваня Григорова пак се скара на всички

Емоционален спор се развихри към проектите за новия държавен бюджет и опцията за повдигане на налози в студиото на Нова телевизия. В него участваха Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, Ваня Григорова от КТ “Подкрепа ” и Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система.



Основната тематика за разногласието стана дали ще има рязане на разноски в новия бюджет. Според Велев, в случай че всички препоръчани разноски се създадат и не се усилят избрани доходи, държавнията бюджет излиза с 6 - 6,5 милиарда над заложените 3% недостиг. Той показа вижданията за бизнеса, съгласно който не би трябвало да се понижават парите за обучение и просвета, само че пък да вземем за пример се желае отсрочване на повдигането на заплатите на учителите и на пенсиите не от средата на годината, а от октомври. Велев заключи, че корекциите в бюджета, препоръчани от огромните предприемачи и работодатели, са за 7 милиарда



Икономическият специалист на КТ “Подкрепа ” Ваня Григорова много прочувствено упрекна едрия частен бизнес в това, че не желае да изгуби част от облагата си. Тя съобщи, че съгласно нейния профсъюз изходът за бюджета е да се остави ниска данъчна тежест за дребния бизнес, а огромните компании да внасят повече в бюджета.



Ниските налози за бизнеса не доведоха до изсветляване на стопанската система, акцентира Григорова и добави, че това е бил главен аргумент да се държат по този начин досега. Тя остро атакува и предлаганото отсрочване на актуализацията на пенсиите. Пенсиите бяха увеличени, само че инфлацията не е спряла, акцентира тя. Ваня Григорова е срещу и предлагането на бизнеса държавните предприятия да внасят повече в бюджета. Тя упрекна, че това ги слага в неизгодна позиция по отношение на частните компании, които заплащат повече.



Не е въпрос да се режат обществени разноски, а кои от тях да порастват и с какъв брой, опита се да изясни Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система. Той обаче също се сблъска с емоционалнтите мнения и реакции на синдикалистката. Ваня Григорова заключи, че тежестта на инфлацията се поема доста по-трудно от по-бедните и не въздейства съществено на богатите хола и компании и това би трябвало да се промени.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР