Емоциите в днешния ден са големи и благодаря на вицепрезидента

...
Емоциите в днешния ден са големи и благодаря на вицепрезидента
Коментари Харесай

Плевен отбеляза 90 години от рождението на акад. Светлин Русев/СНИМКИ-ВИДЕО/

„ Емоциите в днешния ден са огромни и благодаря на вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, на кмета на Плевен Георг Спартански, на господин Румен Петков, чиято генерално е концепцията за честването.

Идеята за основаването на новата зала в Колекция „ Дарение Светлин Русев “ е още от 2018-та година. Разбира се, това лиши известно време и доста се веселя, че тя към този момент е реалност за 90-та годишнина на моя татко “.

Това сподели за Дарик радио едната от дъщерите на огромния български създател акад. Светлин Русев - Ралица Русева, малко след откриването на две изложения в родния за създателя град – Плевен, във връзка отбелязването на 90-я му рожден ден -5 години след кончината му в края на месец най 2018-та година.



Честването на 90 години от рождението на акад. Светлин Русев стартира с разкриване на зала „ Ателие ” в ХГ Дарение „ Колекция Светлин Русев ” с персонални движимости и непоказвани произведения на художника, предоставени от дъщерите на Светлин Русев - Милкана Русева и Ралица Русева.



" Моите персонални благодарности за това, което не престават дъщерите на Светлин Русев, на огромния Светлин - нашият съгражданин, който е на България несъмнено, само че си е наш. Поклон и благодарности! Вие сте почтени дъщери на вашия популярен татко ". С тези думи, кметът на Плевен Георг Спартански се обърна към дъщерите на акад. Светлин Русев -Ралица и Милкана Русеви.



Събитието се организира под патронажа на Вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.



Основна тематика на новата зала " Ателие " са портрети на персони, които са изиграли най-голяма роля в живота и творчеството на художника.

Още от входа погледът на фена е прикрепен от монументалния портрет на Владимир Димитров - Майстора, изпълнен върху чисто бяло платно единствено с черна креда. Освен като образец и преподавател в изкуството, Владимир Димитров-Майстора е повода за колекционерската пристрастеност на Светлин Русев.



На първия етаж в непрекъснатата експозиция на Дарение “Колекция Светлин Русев ” може да бъдевидяна първата творба, която още като студент Светлин Русев с доста старания изплаща от Владимир Димитров - Майстора. Това е и началото на сбирка, която след десетилетия, през 1984 година, Светлин Русев подарява на родния си град и става горделивост на Плевен.

В новата зала са показани портрети на неговите най-близки хора: майка му, татко му, брачната половинка му, на поета Константин Павлов, ескиз на портрет на скулпторката Васка Емануилова. За първи път се показват, непоказвани до момента ескизи на автопортрети на художника.

В новата зала за първи път могат да бъдат прегледани рисунки на учен Дечко Узунов, отдадени на Светлин Русев, рисувани непринудено по разнообразни мотиви и съпроводени с написани на ръка другарски посвещения.

Посетителите могат да видят портрет на Светлин Русев от 1983 година, дело на международно известния художник и негов другар Корнелиу Баба. Публиката ще бъде сюрпризирана и от рисунка от 1976 година на различен международно прочут създател - италианският художник Ренато Гутузо.

Той майсторски и леко шаржово е изобразил единствено ръката на Светлин Русев и е написал: “На Светлин, който знае какво значи ръката! ”.

По мотив 90 години от рождението на Светлин Русев в Художествена изложба „ Илия Бешков ”- Плевен бе показана огромна юбилейна галерия.

В началото прозвучаха осъществявания на Общински хор " Гена Димитрова " и солистис диригент Анелия Дечева и под музикален акомпанимент, сбъднат от музикантите от Плевенска филхармония - Георги Иванов, Исабел Иванова и Марина Белчева, дружно с пианистката Мариана Мирчева.

В изложбата в ХГ " Илия Бешков " са показани общо 120 платна на акад. Светлин Русев от фонда на галерията и определени произведения от частните сбирки на Васил Антонов и Януш Донев.

Творбите от експозицията са показани и в азбучник, осъществен с финансовата поддръжка на Община Плевен и Министерство на културата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР