Емисиите на газове с парников ефект могат да бъдат намалени

...
Емисиите на газове с парников ефект могат да бъдат намалени
Коментари Харесай

Учени обясняват как да се намалят наполовина парниковите газове до 2030-а

Емисиите на газове с парников резултат могат да бъдат понижени на половина през идващото десетилетие, в случай че дребен брой модерни технологии и трендове в държанието се засилят и възприемат по-масово, откриха откриватели, като акцентират, че са нужни безапелационни дейности на гражданското общество, с цел да се реализира такава смяна, написа " Гардиън ".

Слънчевата и вятърната сила, която в този момент е по-евтина от изкопаемите горива в доста райони на планетата, би трябвало да бъде увеличена бързо, с цел да размени силата от въглища, а единствено това може да понижи на половина излъчванията от производството на електрическа енергия до 2030 година Това се акцентира в отчета Exponential Roadmap на интернационална група специалисти.

Ако бързото нарастване на електрически коли в някои елементи на света може да бъде поддържано, те биха могли да съставляват 90 на 100 от пазара до 2030 година, което доста ще понижи излъчванията от превоза, се показва отчета.

Избягването на обезлесяването и подобряването на ръководството на земеделските земи може да понижи излъчванията с еквивалент от към 9 милиарда тона въглероден диоксид годишно до 2030 година, само че противоречивите аграрни дотации, неприятното обмисляне и заложените ползи биха могли да попречат това да се случи.

Ключов миг за всеки преход ще бъдат засилващите се обществени придвижвания, които упорстват за незабавни дейности против срив на климата. Задвижвайки смяна в държанието, като да вземем за пример понижаване на свръхконсумацията на месо и оказване на напън върху държавните управления и фирмите, гражданските придвижвания имат способността да задвижат нужната промяна през идващото десетилетие, акцентират създателите на отчета.

Кристиана Фигерес, която някогашен върховен чиновник по въпросите на климата в Организация на обединените нации, разяснява: " Виждам всички доказателства, че обществените и икономическите повратни точки се изравняват. Вече можем да кажем, че идващото десетилетие има капацитета да види най-бързия стопански преход в историята. "

Експертите са разпознали 36 развития, които биха довели до нужното понижаване на излъчванията с парников резултат - от възобновима сила до промени в производството на храни, устройството на градовете и интернационалния превоз, като корабоплаването. Всички те е преценено, че е допустимо да се реализиран до 2030 година

" Въпреки че мащабът на трансформацията е невиждан, скоростта не е ", показва Йохан Рокстрьом, шеф на Института за проучване на въздействието върху климата в Потсдам, като добавя: " Това към този момент е конкуренция с времето, само че бизнесът и даже цели промишлености направиха доста обилни промени за по-малко от 10 години. "

Социалните дейности ще бъдат главен приоритет, защото потребителите могат да оказват напън върху фирмите, чиито артикули купуват, а публичната поддръжка дава опция на политическите водачи да ползват по-смели политики. Страни като Англия, Франция, Швеция и Норвегия възприеха задачата за нулеви въглеродни излъчвания към 2050 година

Оуен Гафни, който е шеф на тактиката в Стокхолмския център за резистентност, съавтор на отчета, прикани цифрови платформи като Фейсбук, Amazon и Гугъл да дадат своя дан.

" Като се има поради, че [тези платформи] към този момент посредничат в държанието и потреблението, те биха могли да създадат повече в поддръжка на публичните цели, да вземем за пример към рекламата и насърчаването на нисковъглеродни действия. Правителствата може да наподобяват и тук като място за политическа иновация ", означи още Гафни.

Той сподели, че държавните управления също би трябвало да създадат повече за поддръжка на смяната в държанието, от избора на диета до обезпечаването на по-достъпен публичен превоз.

Въпреки това подробните политически ограничения, нужни за реализиране на задачите за нулеви въглеродни излъчвания към 2050 година, към момента не са създадени от националните държавни управления. Авторите на отчета считат, че могат да покажат, че предприемането на дейности в този момент в браншове като произвеждане на сила, здания, превоз и произвеждане на храни и ползване ще го направи допустимо. Непредприемането на дейности ще докара до по-високи разноски и ще направи нужна в бъдеще по-бърза смяна.

Докладът не изследва евентуалните разноски, само че Гафни уточни миналогодишно изследване на New Climate Economy, което оцени икономическата изгода от бъдеще с по-ниски въглеродни излъчвания на 26 трлн. $ до 2030 година Комитетът по климатичните промени в Обединеното кралство оцени разноските за постигане на въглеродна индиферентност на 1-2% от Брутният вътрешен продукт до 2050 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР