Емерсън Мнангагва беше преизбран за президент на Зимбабве - но опозицията отхвърля резултата

...
спечели 52,6% от гласовете, съобщи Избирателната комисия на Зимбабве снощи
Коментари Харесай

спечели 52,6% от гласовете, съобщи Избирателната комисия на Зимбабве снощи в столицата Хараре.

Опозиционният лидер на Партията на Гражданската коалиция за промяна, Нелсън Чамиса, спечели 44% от гласовете, според комисията.

Резултатът вероятно ще бъде разгледан внимателно, след като наблюдатели на изборите от Европейския съюз и Африканския съюз повдигнаха въпроси относно околната среда в натрупването на вота и посочи атмосфера на сплашване срещу привържениците на г-н Chamisa.

Изборите трябваше да се проведат само един ден, миналата сряда, но гласуването беше удължено до четвъртък след забавяне и проблеми с отпечатването на бюлетините.

Резултатите от президентските избори се очакваха в понеделник, но дойдоха само два дни след затварянето на бюлетините, много по-рано от очакваното.

Избори в Зимбабве: Секциите са отворени, тъй като опозиционният лидер Нелсън Чамиса се изправя срещу Емерсън Мнангагва в опит да наруши 43-годишното управление на управляващата партия

Прочетете още:
Синът на Робърт Мугабе обвинен в Зимбабве за повреда на автомобили
Вътре в сделката, която отстрани Робърт Мугабе от власт
Зимбабве ще започне да продава златни монети

Promise Mkwananzi, говорител на партията Гражданска коалиция за промяна, каза : „Ние отхвърляме всякакви резултати, събрани набързо без надлежна проверка.

„Ще съветваме гражданите за следващите стъпки с развитието на ситуацията.“

Резултатът запазва управляващата партия Zanu-PF в президентството.

Изображение: Поддръжници на президента Мнангагва. Снимка: AP

Zanu-PF е в правителството от 43 години, откакто Зимбабве спечели независимост от управлението на бялото малцинство през 1980 г.

Г-н Mnangagwa замени дълго управлявалия автократ Робърт Мугабе в преврат през 2017 г. и спечели оспорвани избори с тънка преднина срещу г-н Чамиса през 2018 г.

Преди обявяването на резултатите десетки въоръжени полицаи с водни оръдия охраняваха националния център за резултати, сцена на смъртоносно насилие след предишния гласувайте преди пет години, когато армията уби шестима души след протести срещу забавяне на обявяването на резултатите от президентските избори.

Изображение: Нелсън Чамиса. Снимка: AP

Много хора в 15-милионната страна със сигурност гледат на резултатите с подозрение.

Зимбабве има дълга история на предполагаемо фалшифициране и оспорване на резултатите от изборите, което доведе до насилие протести и оспорване на изборните резултати.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР