Емблематичният поп арт портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол

...
Емблематичният поп арт портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол
Коментари Харесай

Портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол постави рекорд за продажба на търг

Емблематичният поп арт портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол беше продаден в Christie`s в понеделник за почти 195 милиона $. Портретът на Мерелин от 1965 година постоянно е определян като Мона Лиза на 20-ти век. Това е безспорен връх за продажба на търг на модерна картина.

И макар че „ Shot Sage Blue Marilyn “ стигна до цена от 195 040 000 $, цената е доста по-малка от очакваното от мнозина, което демонстрира, че очевидно апетитът към изкуството от висок клас не е безконечен.

„ Shot Sage Blue Marilyn “ не е най-важният артикул на Уорхол, нито даже най-важният портрет на Мерилин. Специалистите считат, че по-ранните портрети на Монро, като или  имат по-голямо художествено и историческо значение. 

Серията от пет 40-инчови квадратни портрета, които Уорхол направи на актрисата през 1965 година, обаче, от дълго време е пример за арт пазара. Това е частично, тъй като всички те към момента са в частни ръце. Другата причина е силата на изображението, реализирано посредством техниката на ситопечата.

„ Толкова е пресен и чист “, споделя биографът на Уорхол и помощник на New York Times Блейк Гопник пред Axios. „ Колекционерите в действителност не купуват, тъй като нещо е значимо, те купуват най-много, тъй като това изкуство е превъзходен бонбон за очите “, споделя той, добавяйки, че друго нещо, което колекционерите харесват, е притежанието на една от най-скъпите картини в света.

 Предишният аукционен връх за американска картина беше Череп на Жан-Мишел Баския, продаден за 110,5 милиона $. Рекордът за съвременна картина се държеше от Пикасо, продадена за 179 милиона $ през 2015 година

Рекордът за произведение на Уорхол е 240 милиона $, платени от Кен Грифин, притежател на Citadel LLC, мултинационален хедж фонд. Грифин придобива оранжевата версия на този портрет на Мерилин през 2017 година за близо четвърт милиард като частна договорка. 

Резултатът от понеделник в Christie`s демонстрира, че пазарът на висок клас изкуства и в частност това на Уорхол всъщност е намалял през последните пет години.



Спорната* картина на Леонардо да Винчи " Спасителят на света ", продадена за 450 милиона $ през 2017 година, държи общ връх за цена, платена за картина, която в миналото е била създавана.

Очевидно пазарните паники могат да заразят всичко - даже желанието на милиардерите за трофейни активи.

*И до през днешния ден не престават разногласията сред специалисти дали картината в действителност е дело на Леонардо да Винчи. Водещи теории са, че е на някой от учениците му или че единствено е стартирана от Да Винчи, а различен художник я е приключил години по-късно.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР