Ембаргото върху руския петрол, влязло в сила от 5 декември,

...
Ембаргото върху руския петрол, влязло в сила от 5 декември,
Коментари Харесай

Румъния премина без проблем изцяло към преработка на неруски нефт

Ембаргото върху съветския нефт, влезнало в действие от 5 декември, няма да засегне Румъния, тъй като петролните компании в страната са намерили алтернативни ресурси и към този момент не внасят съветски нефт. Това съобщи министърът на енергетиката Вирджил Попеску на конференция през днешния ден, съобщи за Българска телеграфна агенция румънската организация Аджерпрес.

„ Ние не бездействахме в очакване на 5 декември, а организирахме няколко полемики с петролните компании и от предходната седмица всички рафинерии в Румъния преработват единствено неруски нефт. Така че Румъния е самостоятелна от съветския нефт. Няма да имаме проблеми с доставките на нефт и петролни артикули, откакто ембаргото влезе в действие ", сподели министър Попеску.

Основен производител на горива и нефтопродукти в Румъния е рафинерията " Петромидия ", разположена на брега на Черно море, наоколо до пристанището Констанца. Тя е благосъстоятелност на " КазМунайГаз Интернешънъл Груп " (известна преди под името " Ромпетрол Груп " ), която е 100% благосъстоятелност на казахстанската нефтена и газова компания " КазМунайГаз ".

За разлика от България северната ни съседка не е договаряла изключение от петролното ембарго за вноса на съветски недопечен петрол за преправка. 

Подобно на нас обаче румънското държавно управление вкара отстъпка от цената на горивото, което румънците зареждат на бензиностанциите. Отстъпката е 0.5 леи на литър и през днешния ден енергийният министър Вирджил Попеску регистрира това като сполучлива мярка.

Румъния поддържа слагането на таван на цената на съветския природен газ, който се внася в Европейски Съюз, съобщи още Попеску. „ Запасите от газ са повече от 2,8 милиарда кубически метра, следим ги всекидневно, няма проблем. Нямаме проблеми тази зима с доставките на газ, петрол или електричество. Ще преживеем тази зима “, продължи Попеску, съобщи Българска телеграфна агенция.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР