Еманюел Макрон е на първото си официално посещение в Русия,

...
Еманюел Макрон е на първото си официално посещение в Русия,
Коментари Харесай

Париж и Москва – накъде?

Еманюел Макрон е на първото си публично посещаване в Русия, където се надява да откри „ точки на единодушие “ с съветския президент Владимир Путин по деликатните въпроси за иранската нуклеарна стратегия и Сирия, макар различията сред двете страни.

След изтеглянето с гръм и тропот на Съединени американски щати от иранската договорка Франция и Русия, които също са страни по нея, потвърдиха решимостта си да я спасят.

След години на напрежения, свързани с украинската рецесия и неотдавнашната спекулация с отравянето на Скрипал във Англия, Русия има какво да завоюва от едно доближаване с европейците по иранския въпрос. Москва, която се сближи с Техеран, желае съглашението да остане такова, каквото е, до момента в който Париж е за ново „ разширено съглашение “, което да взима поради контрола на нуклеарните действия след 2025 година, балистичната стратегия на Иран, както и обстановката в Сирия и Йемен.

„ Уважавам го. Познавам го. Давам си ясно сметка за нещата “, сподели френският президент, визирайки съветския си сътрудник, който, по думите му „ е мощен и образован “. Макрон направи това изказване на 22 април пред американската телевизия Фокс нюз, преди да предизвести: „ Вярвам, че ние в никакъв случай не би трябвало да се демонстрираме като слаби пред президента Путин. Когато вие сте слаби, той употребява това “. „ Макрон към този момент е представян като водач в Европа, обещаващ общественик, реалист и прагматик, само че с лимитирано поле за деяние във връзка с Съединени американски щати и на НАТО. Официалните медии даже употребяват даже термина „ васализация “, напомня специалистът Татяна Кацуева-Жан. „ Той пробва да нарежда Франция още веднъж като международна сила… Ако желанията му са съществени, тогава Путин и Макрон има защо да си приказват. Ако става дума единствено за приказки, тогава Путин ще го разбере доста бързо “, предизвестява специалистът Фьодор Лукянов, ръководител на Съвета за външна политика и защита.

(Със съкращения, превод БТА)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР