Ема Джантиско и Дилън Мартън бяха блокирани на летището в

...
Ема Джантиско и Дилън Мартън бяха блокирани на летището в
Коментари Харесай

Летенето със самолет се превръща в кошмар и това едва ли скоро ще се промени

Ема Джантиско и Дилън Мартън бяха блокирани на летището в Мюнхен в продължение на три дни, откакто механически проблеми на една от американските самолетни компании изтриха техните резервации за полети над седем пъти. Ирен Ортега прелетя през целия свят, с цел да търси изчезнала чанта и нейното наличие на стойност 4000 $, изгубена по време на полет от Франция до Германия.

Самолет на Delta, цялостен с пасажери, беше заставен ненадейно да спре на пистата, тъй като аероплан на American Airlines пресече пътя му - един от многото произшествия, разминали се на косъм, случили се на летищата тази година. Всичко това и още доста докара до това летенето със аероплан все по-често да се трансформира в призрачен сън, написа Business Insider.

Списъкът с истории за кошмарни пътувания напоследък продължава до безспир. Историите няма по какъв начин да останат нечути, с помощта на платформи като TikTok и публикации за несполучливи пътувания, забележими в целия свят.

От изменението на климата до по-малко излитащи полети, Business Insider беседва с четирима авиационни специалиста, които споделиха  за какво 2023 година е кошмарна за пътешестване със аероплан. Според тях, за жал, обстановката надали скоро ще се промени.

" Може да се каже, че сме очевидци на " съвършената стихия ", която трансформира пътуването със аероплан до неприятно и тъмно преживяване за огромен брой пасажери ", споделя пред изданието Джо Швитерман, авиационен специалист в университета DePaul.

Авиационната промишленост изпитва остра липса на водачи, ръководители на въздушно придвижване и механици

Катлийн Бангс, някогашен търговски водач и представител на уеб страницата за следене на полети FlightAware, споделя, че самолетните компании се борят с дефицит на водачи и това е борба, която евентуално ще продължи с години. Ситуацията значително е резултат от пандемията от Covid-19. През 2020 година самолетните компании предложиха на водачите ранно пенсиониране и в същото време стопираха образованието на нови водачи.

И по този начин през днешния ден към този момент няма задоволително водачи, които да отговорят на търсенето. Проблемът е още по-сериозен измежду районните превозвачи, по тази причина и има все по-малко полети на по-малки вътрешни дестинации. ​
 Снимка 635295
Източник: iStock by Getty Images

Хелън Бекер, анализатор на Cowen, пресмята, че единствено в Съединени американски щати към 10 000 водачи са напуснали работата си след пандемията. Проблемите обаче не свършват с водачите. Дийн Хедли, авиационен специалист в Wichita State University и издател на Airline Quality Rating, разяснява, че дефицитът на ръководители на въздушно придвижване е различен проблем, пред който е изправена международната авио промишлеността.

" Системата за надзор на въздушното придвижване в Съединени американски щати изпитва голям дефицит на личен състав. Честно казано, в контролните кули сега е ужасно ", споделя Хедли.

Без ръководители на въздушно придвижване самолетните компании би трябвало да съкратят полетите. Освен това, някои специалисти считат, че скокът в случаите на несъблюдение сред търговски самолети на Съединени американски щати е резултат от пренатоварен и непълен личен състав в контролните кули. В Европа ситуацията не е доста по-различно.

И в случай че дефицитът на водачи и ръководители на въздушния трафик не е задоволителен, има и различен дефицит и то на земята - механиците.

" Имаме голям дефицит на квалифицирани механици на самолети. Просто нямат хора, които да поддържат самолетите ", споделя Хедли.

Точно както при ръководителите на въздушно придвижване и водачите, следствието от дефицита на механици е по-малкото полети.

Настоящите чиновници не са удовлетворени от изискванията на труд

Много от хората, работещи като водачи, стюардеси, ръководители на въздушно придвижване и на какви ли не още позиции в авиацията не са удовлетворени от изискванията на труд. Това докара до огромни стачки тази година и е съществена причина зад хаоса при пътешестване, който изпитват пасажерите по целия свят.

Авиокомпаниите са изправени пред чести проблеми със синдикатите и чиновници, които напуснаха, тъй като не им се заплаща задоволително. Това се отрази изключително мощно на полетите в Европа. През първата половина на тази година The New York Times заяви, че работническите стачки са предизвикали закъснения или анулация на десетки хиляди полети и влакове на Стария континент.

Междувременно Съединени американски щати са изправени пред сходни провокации. През август стюардесите на American Airlines гласоподаваха за идна огромна стачка. Ако тя се реализира, това ще засегне стотици хиляди пасажери, пресмятат специалисти.
 Снимка 628567
Източник: iStock by Getty Images

Сякаш никой не беше квалифициран за взрива на пътуващите тази година

В съпоставяне с 2019 година, през днешния ден няма задоволително водачи, които да ръководят самолетите, няма задоволително ръководители на въздушното придвижване, които да насочват самолетите, няма и нужния брой механици, които да ги поправят, когато се скапват. А на този декор има в действителност доста хора, които желаят да летят. 

" В началото на 2023 година имаше религия, че това ще бъде година на едно огромно и безпроблемно пътешестване със аероплан ", споделя Пол Чарлз, създател и основен изпълнителен шеф на туристическата компания The PC Agency.

Пътуването обаче надалеч не минава безпроблемно. Според специалисти една от най-големите аргументи за това е, че самолетните компании и летищата не са били готови за размера на пасажерите.

През 2019 година 4,5 милиарда души по света са употребявали постоянни полети.

До края на тази година се чака да летят към 4,35 милиарда души - повече от 95% от равнищата преди пандемията, съгласно Международната асоциация за въздушен превоз.

Когато толкоз доста хора летят в система, която не може да се оправи с този размер, резултатът е безпорядък. А с цел да решат алтернативата с огромния размер пасажери и ограничавания личен състав, доста самолетни компании започнаха да разчитат на по-големи самолети и да оферират по-малко полети.

В същото време Федералната авиационна администрация (FAA) пресмята, че тази година се е нараснало неконтролируемото държание на пасажерите спрямо 2019 година. Към 24 септември е имало 1529 документирани случая на безотговорно държание спрямо общо 1161 случая през 2019 година - единствено в Съединени американски щати.

Според FlightAware през 2023 година процентът на отменяне на полети е 1,5%, на закъснение е 22,6% и на приблизително забавяне на полет - 53 минути.

Екстремните климатични феномени също водят до разнообразни провокации

Свързаните с рисковото време събития са част от проблемите, защото неприятното време постоянно води до закъснения и анулация на полети. Както учените са планували много от дълго време, един фактор от климатичната рецесия е увеличение както на честотата, по този начин и на интензивността на неприятното време. Наводненията и бурите стават все по-чести и по-чести, по този начин както и рисковите температурни съмнения.

Това не са нови провокации за авиационната промишленост, само че те техния интензитет я затруднява.

През юли гръмотевични стихии по източното крайбрежие на Съединени американски щати засегнаха към 48 000 полета на United Airlines. Междувременно, когато елементи от Германия бяха наводнени това лято, стотици пасажери бяха блокирани в самолетите, а десетки на европейските летища, когато доста полети бяха анулирани.

Проблемите са доста и сигурно би трябвало час по-скоро да бъдат разрешавани. Един по един. Защото и без значение от всичко, хората ще продължат да летят. Въпреки хаоса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР