Елена Спасова, която е районен председател в столичния Лозенец, е

...
Елена Спасова, която е районен председател в столичния Лозенец, е
Коментари Харесай

Какво се случва в ДСБ? Пред ФАКТИ говори изключената Елена Спасова

Елена Спасова, която е областен ръководител в столичния " Лозенец ", е изключена от " Демократи за мощна България ", тъй като уронвала престижа на партията с инакомислието си. Защо е изключена, по какъв начин се показва партията на изборите... Елена Спасова приказва пред ФАКТИ.

- Г-жо Спасова, какво се случва в ДСБ. Какви процеси текат?
- Ще избегна да приказвам за моя случай, с цел да съм по-обективна. Аз съм вторият човек, изключен от ДСБ, с решение на Арбитража. Първият, в случай че си спомняте, бе Петър Москов преди години. След това той направи партия. Неприятното за мен е това, че знакови фигури напущат ДСБ. Имам поради хора като Цецка Бачкова, като Жени Шиер, Емил Димитров, Иван Димитров, който председателстваше Арбитража в предходния мандат на Атанас Атанасов.

- За какъв интервал от време приказваме, когато става въпрос, че хора напущат ДСБ…
- Буквално за последните няколко дни. Преди това, както е известно, активността си замрази младежката организация на партията. Това се случи след отчетно-изборното заседание през февруари. Моето изключване може и да е било мотив за напускането на толкоз хора, само че не и повода.

- Как да си разбираем това, че няколко индивида тъкмо в този момент вземат решение да скъсат с ДСБ…
- От дълго време в ДСБ текат разнообразни процеси. Още с втория избор на военачалник Атанасов за водач на партията, а преди този момент и с отстраняването на Цецка Бачкова от листите, което остана без пояснение, посоката не се хареса на хората. Друга причина нещата да тръгнат в неприятна посока е и това, че в Националното управление на военачалник Атанасов не бе поканен нито един от членовете, които обществено поддържаха кандидатурата на Цецка Бачкова. А това бяха 41% от делегатите.
Ако бяха поканени инакомислещи, това щеше да е една добра поръчка военачалник Атанасов да играе ролята на обединител и да успее да води дейно партията. Но за жалост не се случи. Много неприятен сигнал.

- Накъде отива ДСБ след толкоз години?
- Някак не съм оптимист. Моята позиция е, че за смяна в метода, по който действа една партия, би трябвало разговор. В тази тенденция са главно моите забележки. Тук не става въпрос за личностни вражди с който и да било. Става дума за метода, по който се ръководи партията. След като беше определен за водач Атанас Атанасов, той съобщи, че няма да се промени.
Това доста ме тормози. Вижте, хората в ДСБ в никакъв случай не сме желали той да се трансформира. Ние желаеме да се промени методът, по който се ръководи ДСБ. Да се съблюдава Уставът, да има демократично вземани решения, приносът на всеки за партията да се зачита. ДСБ да построява фрагменти, да построява политики, да построява политици. Като виждам какво се случва, нищо не ме кара да бъда оптимист. Фокусът на моята тактика е бил постоянно ориентиран във вътрешността в партията. Това, че в този момент напущат ярки персони, облекчава управлението, само че обезкръвява партията. А ние сме демократична партия, това е заложено и в името ни дори – Демократи за мощна България. Смятам, че мнението на инакомислещите би трябвало да бъде слушано и то с огромен интерес, а не да бъде пренебрегнато. Защото всеки един от нас е доброволец – дава от своето време, от персоналните си средства.

- Остана ли през днешния ден нещо от визията и духа на Иван Костов в ДСБ…
- Ще ми се да имам вяра, че е по този начин.

- Това, което казвате: „ Ще ми се да имам вяра. " Не звучи по никакъв начин оптимистично?
- Смятам, че понятието ДСБ не се лимитира до управлението на партията. ДСБ са членовете и симпатизантите, а при тях, в този подтекст, първичната визия и дух на партията ги има и през днешния ден.

- ДСБ се асоциира с обобщаващото наименование „ костовисти “, а това са хора с ясна визия и отношение към протичащото се в страната...
- Напълно съгласна съм. При основаването си ДСБ имаше ясна стратегия, изявени политици. Ето, в случай че в този момент ви попитам: „ Колко от депутатите на ДСБ разпознавате? “ Ще кажете ген. Атанасов и още един, двама. Къде са лицата на ДСБ? Да напомня ли, че в партията на Иван Костов се изявяваха хора като Екатерина Михайлова, Веселин Методиев, Евгени Чачев… След като през днешния ден няма разпознаваеми лица, това значи, че партията не отива на добре. ДСБ избяга от политиките си, избяга от своята известност. Най-много това проличава от резултатите в София. ДСБ за първи път в историята си нямаше водачи в никой от трите столични многомандатни изборни региони (МИР). Нямаме и народен представител от София, тъй като нашите претенденти бяха изпреварени с преференции. Това за мен е злополука. Партията, в която хората се дефинират като градска десница, на практика взе мандати-половинки благодарение на изборната рулетка. Говоря за региони, в които цялата ни коалиция събира общо към 2000 гласа. Каква е тежестта на тези депутати? Сравнете ги с 12-те хиляди гласоподаватели, които стоят зад всеки един софийски народен представител - това е извънредно висока представителност.

- Какви позиции има ДСБ в страната?
- Аз няма по какъв начин да приказвам генерално за страната, тъй като съм ръководител на един съответен регион. Погледът ми върху страната няма по какъв начин да е изчерпателен. Със сигурност има места, където стоим по-добре, на други - не толкоз. Мога да приказвам за моя 23-ти МИР. Този регион обичайно е най-силният за ДСБ. Мога да приказвам и в качеството си на ръководител на щаба в този регион при трите следващи избора предходната година. ДСБ - приказвам съответно за партията, а не за обединението „ Демократична България “ - имаше по двамата депутати в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно заседание. Това са ръководителят на партията Атанас Атанасов и Петър Маринов. Сега, в 48-ото Народно събрание, ние нямаме народен представител от столицата. Това обрисува мощна низходяща наклонност. Затъваме там, където сме обичайно добре показани. За моя наслада, в моя регион - „ Лозенец “ резултатите са положителни. Най-добрите в 23-ти МИР и втори в София след тези в „ Средец “.

- Хората, които напускате ДСБ, имате ли нова политическа визия?
- Някои напущат по лична самодейност, други биваме изключени. Аз съм изключена на първа инстанция пред тричленен състав. Имам право да апелирам на по-висока инстанция – пред деветчленен състав. И ще го направя. Аз не напущам ДСБ, ДСБ желае да ме напусне. Как звучи само… За по-нататъшна политическа визия е добре да говорите с напусналите по лична самодейност. Аз в никакъв случай не съм одобрявала политическото номадство, не съм имала и нямам упоритости да се включвам в друга партия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР