Елена Проничева, дъщеря генерал от контраразузнаването и съратник във Федералната

...
Елена Проничева, дъщеря генерал от контраразузнаването и съратник във Федералната
Коментари Харесай

Дъщеря на генерал от ФСБ оглави Третяковската галерия

Елена Проничева, щерка военачалник от контраразузнаването и сподвижник във Федералната работа за сигурност на президента Владимир Путин, е новият общоприет шеф на международно известната Третяковска изложба.

Изкуствоведът Зелфира Трегулова е заменена " заради приключване периода на трудовия контракт ", заяви организация " Интерфакс ", базирайки се на министерството на културата на Русия.

Миналия месец министерството накара галерията да се изяснява дали изложбите ѝ са " в сходство с духовно-нравствените полезности ", разказани в специфичен декрет на Путин. Причината бе недоволство на жител, който се почувствал комплициран и обезсърчен от една от експозициите.

Цялата кариера на родената в Рига Трегулова е на изкуствовед, работила е във водещи съветски галерии, специализирала е в " Гугенхайм " в Ню Йорк, оглавявала е музеите в Московския Кремъл и от 2015 година бе отпред на " Третяковската изложба ". Тя е и в пропрезидентските среди, тъй като през 2018 година бе покровител за кандидатирането на Путин за следващ президентски мандат, а през 2020 година бе в работната група, подготвила конституционните промени, с които мандатите му бяха занулени и той може да ръководи до 2036 година

 Дъщеря на военачалник от ФСБ оглави Третяковската изложба
© Kremlin.ru

Родената през 1983 година Елена Проничева няма нищо общо с изкуството. Завършила е " сравнителна политология " в Московския държавен институт за интернационалните връзки (МГИМО) към външното министерство на Русия. Работила е в Държавната Дума (долната камара на парламента), в департамента по външноикономическа активност на " Газпром ", в " Газпромбанк ". Между 2013 и 2020 година е била шеф на Еврейския музей и център за толерантността.

През последните две години бе шеф на Политехническия музей и участваше в на Руското историческо общество с ръководител Сергей Наришкин, ръководителят на Службата за външно разузнаване на Русия.

 Дъщеря на военачалник от ФСБ оглави Третяковската изложба
© historyrussia.org

Сестра ѝ Екатерина е била общоприет шеф на издигнатият по времето на Сталин експо център Изложение на достиженията на националното стопанство (ВДНХ), където известно време работи и самата Елена Проничева. Екатерина е управлявала и комисията по туризъм на съветската столица.

Баща им - генералът от ФСБ Владимир Проничев стана през 1998 година първи за.директор на контраразузнаването по времето, когато то се ръководеше от Путин, а по-късно - от Патрушев. После управлява Граничната работа на ФСБ.

Беше и шеф на департамента по битка с тероризма във ФСБ и през октомври 2022 година оглавяваше оперативния щаб по освобождение на заложниците в театъра на Дубровка. Продължилата няколко дни драма с терористи от Северен Кавказ приключи с навлизане на командосите и приложимост на упоителен газ, умъртвил към 170 души. Огромна част от тях бяха фенове, а службите не разкриха на лекарите каквоса употребявали и каква е противоотровата. Путин го награди със звание " Герой на Русия ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР