Електротехник, физиотерапевт, зъботехник, банков служител: в Германия над 300 професии

...
Електротехник, физиотерапевт, зъботехник, банков служител: в Германия над 300 професии
Коментари Харесай

В Германия: как се става зъботехник, електротехник, банков служител

Електротехник, физиотерапевт, зъботехник, банков чиновник: в Германия над 300 специалности могат да бъдат усвоени в границите на професионално образование, за което се получава заплата. И българи могат да аплайват за място, споделя Наталия Королева за " Дойче веле ".

В Германия близо 330 специалности могат да бъдат усвоени в границите на професионалното образование, така наречен Berufsausbildung. Сред тях са шлосер, коафьор, пекар, зидар, електротехник, дърводелец, зъботехник, физиотерапевт, банков чиновник, педагог за детска градина, болногледач. Този модел за подготовка на професионални фрагменти следва дуалната система на образование, която планува тясна връзка сред теорията и практиката. Междувременно немският модел е известен и в редица други европейски страни.

Какво е заплащането? И има ли стипендии?

В Германия учащите се получават заплащане за труда си. Размерът на заплатата зависи от разнообразни фактори - от тарифната ставка или пък от самия шеф, при който се образова претендентът. Заплащането по време на професионалното образование се движи сред 400 и 800 евро месечно. Има обаче и специалности, при които учащият се може да получава до 1500 евро на месец. Особено високо е възнаграждението за тези, които се образоват в региона на мехатрониката, а най-ниско е заплащането на бъдещите фризьори и гримьори. От 2020 година минималното възнаграждение за учащите се ще се вдигне на 515 евро през първата година от образованието. През 2023 година то ще бъде нараснало на 620 евро месечно.

Ако заработените пари не стигат за прехрана, учащите се в професионални учебни заведения могат да подадат молба за държавна стипендия, така наречен BaföG. Такъв тип стипендия се отпуска на студенти, чиито родители имат ниски приходи, както и на учащи се в професионални учебни заведения, чието възнаграждение е ниско и незадоволително за покриване на виталния най-малко. Размерът на стипендията се дефинира съгласно приходите на родителите и на самия учащ се. Възможно най-високата месечна стипендия BaföG възлиза на 735 евро месечно. След като учащият приключи образованието си и си откри работа, той е задължен да върне получената сума по линия на BaföG. Друга опция за подкрепяне на учащите се е стипендията BAB (Berufsauslbildungsbeihilfe), която се отпуска безплатно от Федералната организация по труда - тя е предопределена особено за тези, които се образоват по дуалната система и не живеят в дома на родителите си. Размерът на такава стипендия също зависи от приходите на родителите и на учащия се.

Права и отговорности

Предприятията подписват с учащите се контракт. Паралелно със стажа в съответната компания учащият се посещава и образователни часове в професионално учебно заведение. Седмичната стратегия наподобява по този начин - два дни учебно заведение, три дни стаж в предприятието. Подписвайки контракт с предприятието, младежът поема избрани отговорности. Но той има и права, обезпечени от немския закон за отбрана на младежта.

По време на професионалното образование към учащия се ползват нормите на немското трудово законодателство. Обучаващите се под 18 години нямат право да работят повече от 40 часа седмично, а тези над 18 години могат да работят не повече от 48 часа седмично.

В началото на образованието има експериментален интервал, чиято дълготрайност е сред един и три месеца. До края на пробния период претендентът има опция да реши дали е избрал вярната специалност. Ако е поискал да вземем за пример да се образова в пекарството, само че след това е видял, че това не е работа за него, в този експериментален интервал той може да прекъсне контракта с работодателя без авансово да го уведомява и без да показва документално аргументите. Предприятието също може да прекъсне контракта, само че това е много по-сложно, тъй като законът пази учащия се. За да го уволни, работодателят би трябвало преди този момент най-малко два пъти да е бил заставен да му наложи наказване. Освен това той би трябвало да потвърди, че е заставен да го уволни поради някакво доста съществено нарушаване - да вземем за пример че предумишлено е блокирал работата или пък че е излязъл в отпуск без позволение.

Предприятията, които изпитват изострен дефицит на фрагменти, са елементарни и тези, които оферират най-вече места за професионално образование. Често след сполучливо довеждане докрай на образованието те са подготвени да назначат хората, които са се обучавали при тях. Случва се обаче младежите да потърсят работа и при различен шеф. Като цяло хората, приключили професионално образование, имат огромни шансове да си намерят работа непосредствено откакто вземат дипломата си. Сред тях съвсем няма безработни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР