Електропреносните съоръжения, стопанисвани от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), са подготвени

...
Електропреносните съоръжения, стопанисвани от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), са подготвени
Коментари Харесай

Електропреносната система е готова за зимата

Електропреносните уреди, стопанисвани от Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), са готови от екипите на сдружението да обезпечат безаварийната и сигурна работа на електропреносна система през есенно-зимния сезон 2022/2023 година.

Над 200 милиона лв. са вложени през 2022 година в осъществяване на заложените планове в капиталовата и ремонтната стратегия на сдружението, оповестяват от ЕСО. През годината е завършило построяването на електропровод 110 kV Варна Север - Каварна, както и на нова въздушна линия 110 kV за присъединение на новоизградената подстанция 110 kV " Обзор ". Планирана е реализацията на нова въздушна линия 110 kV, свързваща подстанции 110 kV " Курило " и 400 kV " Металургична ", която е от значително значение за застраховане сигурното и непрестанно електрозахранване на град София.

От ЕСО показват още, че сдружението посреща идния зимен сезон с най-развитата в Югоизточна Европа мрежа 400kV , която през последните години е удвоена по направлението Пловдив - Марица изток - Бургас - Варна с осъществяването на пет плана от общ европейски интерес.
 Няма заплаха от режим на тока, таванът за ползване дисциплинира
Няма заплаха от режим на тока, таванът за ползване дисциплинира

Росен Христов: Давайки преимущество на " Уестинхаус ", ни оставят без нуклеарно гориво и снабдител

При подготовката на електропреносните уреди за есенно-зимния сезон 2022/2023 година е осъществена още реорганизация на 148 км въздушни линии 110 kV, прочистени са над 10 000 декара просеки на въздушните линии. Направен е обход на електропроводи на разстояние от близо 30 000 км. Извършена е цялостна профилактика на 71 подстанции. Направена е реорганизация на откритите разпределителни уредби 110 kV на подстанции " Пловдив ", " Ихтиман ", " Девня 1 ", " Каварна ". Продължава работата по модернизацията на откритите разпределителни уредби 110 kV на подстанции " Хисаря " " Лазур ", " Ловеч ", " Луковит " и други. Подменени са над 500 километра мълниезащитни въжета. Осигурени са високопроходима техника и коли.

Сериозен прогрес бележи и построяването на системите за автоматизирано ръководство на подстанции в цялата страна. В употреба са пет опорни пункта, от които към този момент се ръководят над 150 подстанции. От началото на 2022 година са осъвременени 38 подстанции с построени системи за дистанционно управление. По програмата за цифровизация се извършват строително-монтажни действия в 11 обекта - в подстанции 110 kV Ловеч; Хисаря; Лазур; подстанция Топлоелектрическа централа Пловдив; подстанция Шумен център; Луковит; Велинград; подстанция Търговище 2 и други. До края на годината още 35 подстанции ще преминат на дистанционно управление, а през идващите две години ръководството на още 75 подстанции ще бъде автоматизирано.

Изградена е оптична мрежа от над 5000 км , която непрестанно се уголемява. В нея са включени 294 обекта, от които 223 подстанции на ЕСО, 30 административни центрове на ЕСО и 41 обекта на производители и подстанции на огромни индустриални консуматори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР