Електронните винетки, купени от български и чуждестранни собственици на леки

...
Електронните винетки, купени от български и чуждестранни собственици на леки
Коментари Харесай

Приходите от винетки са с 35 млн. лв. повече от 2018 година

Електронните винетки, купени от български и задгранични притежатели на леки или тежки транспортни средства през 2019 година, са на стойност над 392 млн. лева Това е с към 35 млн. лева повече от постъпленията от винетни стикери през 2018 година, оповестиха от организация " Пътна инфраструктура ".

Към приходите от такси за прилагане на платената пътна мрежа би трябвало да се прибавят и над 7 млн. лева от наказания - обезщетителни такси и санкции. Общо 8.233 млн. броя е-винетки са купени през цялата 2019 година, от които близо 6 млн. бр. са за леки коли.

Още над 200 000 са притежателите на пътни транспортни средства, с отпуснати от Агенцията за обществено подкрепяне електронни винетки. Приходите от леки коли за прилагане на пътната мрежа са близо 270 млн. лева, а от тежките коли – към 122 млн. лева

Камионите и рейсовете са предпочитали дневни е-винетки, изключително тези с задгранична регистрация, за които България е единствено част от маршрута им. Шофьорите на леки коли са предпочитали седмични е-винетки, следвани от годишни и от месечни.

Купени са над 600 хиляди електронни винетки

Уикенд винетката, която за първи път беше въведена през 2019 година, е определена от малко над 600 хиляди души. Близо половината от тях са водачи на транспортни средства с задгранична регистрация, като от тях най-вече са от Румъния и от Германия, следвани от Гърция.

Българските притежатели или ползватели на пътни транспортни средства са купили над 5 млн. бр. е-винетки от всички над 8 млн. бр., като за леки коли са били повече от 4 млн. бр. Те са били на стойност близо 234 млн. лева от всичките над 317 млн. лева платени за е-винетки от български ползватели.

Българите са купили най-вече винетки през февруари

Февруари е месецът, в който са купени най-вече е-винетки от български водачи – над 700 хиляди бр. Общо през първите два месеца на годината над 1.434 млн. броя транспортни средства с българска регистрация са получили правото да употребяват платената пътна мрежа против 117 млн. лева

За цялата 2019 година за леки и тежки коли с задгранична регистрация са купени близо 3 млн. е-винетки на стойност 79 млн. лева Най-голям е бил ползата през летните месеци – юли и август.

Цените остават без смяна

От всички пътни транспортни средства с задгранична регистрация, най-вече е-винетки са купили тези от Турция, Румъния, Гърция и Германия. Българските камиони и рейсове са взели над 1.2 млн. броя е-винетки за цялата 2019 година на стойност над 83 млн. лева, тези от Турция – над половин милион е-винетки за близо 17 млн. лева Румънските транспортни средства са най-многобройните от всички с задгранична регистрация, платили за прилагане на пътната мрежа, само че измежду тях доминират леките коли – близо 600 хиляди броя е-винетки на стойност над 10 млн. лева

Цените на е-винетките за 2020 година остават същите като през 2019 година След въвеждането на тол системата пътните транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т ще преминат от винетна такса на тол такса т.е. ще заплащат за прилагане на пътната мрежа на база на изминато разстояние.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР