Електронните рецепти за антибиотици отново стават задължителни от днес -

...
Електронните рецепти за антибиотици отново стават задължителни от днес -
Коментари Харесай

Как ще купуваме само с електронна рецепта антибиотици и лекарства за диабет

Електронните предписания за антибиотици още веднъж стават наложителни от през днешния ден - 1 април. Те ще се изписват и отпускат единствено и само по електронен път, защото изтича гратисният период, който държавното управление даде за редом прилагане и на хартиени бланки.

Издадените до през вчерашния ден хартиени предписания ще важат шест месеца, когато са за неведнъж изписване, и един месец при еднократното изписване на обещано лекарство. Пациенти с такива бланки няма да бъдат връщани, прецизират от Министерство на здравеопазването.

От BTV припомниха, че в края на предходната година здравното министерство върна опцията за хартиени предписания. Преди това, в средата на октомври, бе оповестено, че те остават в предишното.

И макар че системата за издаването на е-рецепти бе подготвяна в продължение на цели две години, въвеждането ѝ беше съпроводено с доста неточности и компликации. Готови ли са лекарите и фармацевтите този път?

Ние и до момента отпускахме антибиотици с е-рецепта, само че от през днешния ден към този момент това ще е наложително на 100%. В огромна степен проблемите в системата са отстранени, само че не е изключено да се появят нови - те ще са свързани най-много с изчезналите медикаменти, изясни Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Той е безапелационен, че в случай че лекарят разреши генерично заменяне на едно лекарство с друго, фармацевтите го вършат. „ Призовавам лекарите по-често да разрешават тази алтернатива, тъй като по този начин се основава по-малко неприятности за пациентите ", разясни Костов.

Председателят на Асоциацията на притежателите на аптеки напомни също по този начин, че една от последните промени в системата е обвързвана с така наречен офлайн изписване на медикаменти, т.е. когато лекарят няма връзка с интернет. Когато той възвърне тази връзка, е-рецептата автоматизирано бива вписана в системата, а медикаментите могат да се получат от всяка една аптека в страната. Когато пациентът влезе в аптеката, би трябвало да каже датата, на която е изписана тя, както и ЕГН-то си, разясни още той.

Целта на въвеждането на е-рецепти е да се избегне свръхупотребата на антибиотици и да се постави края на злоупотребата с антидиабедни лекарства. Според фармацевтите отсега нататък ще е невероятно човек да си купи лекарство, без то да му е предписано от доктор.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР