Електромобилността не трябва да се ограничава само до градския транспорт,

...
Електромобилността не трябва да се ограничава само до градския транспорт,
Коментари Харесай

Нено Димов: Електромобилността не трябва да се ограничава само до градския транспорт

Електромобилността не би трябвало да се лимитира единствено до градския превоз, а да се отнася и до развиването на инфраструктурата. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на годишния доклад на Националния поверителен екофонд /НДЕФ/.

Министърът уточни, че разисква с сътрудниците си от Вишеградската четворка и опция да се засилва по-голям запас от страна на Европейска комисия, с цел да бъде подтиквано и построяването на нужната инфраструктура, в това число и по този начин наречените зелени коридори, които да свързват освен град с град, само че и страна с страна. По думите му такова свързване ще разреши с електрически автомобил да се стигне от Мюнхен до Пловдив или от Латвия до Гърция.

Димов уточни, че досега диалозите вървят обнадеждаващо. Димов добави, че задачата е да се построи инфраструктурата за зареждане и да се доразвие градският превоз. "Защо не в едни смели фантазии и да не се подкрепят семействата за закупуване на електрически автомобили, по този начин, както се случва сега с битовото отопление ", означи Димов.

Той уточни, че тематиката за електромобилността е извънредно сериозна и значима, тъй като съвсем две трети от страните в Европейски Съюз имат градове, които не дават отговор по критериите за качество на въздуха. Електропревозът е едно от решенията, които следва да забележим по какъв начин работят през идващите години, съобщи Димов. Според него в тази посока активността на Националния поверителен екофонд е извънредно навременна и в крайник с неща, които прави министерството.

Димов подсети, че единствено преди няколко седмици Министерство на околната среда и водите е оповестило един забележителен запас от 390 млн. лева за подкрепяне на български общини, които са в наказателната процедура за чистотата на атмосферния въздух, да сменят старите си автопаркове с нови електробуси, тролейбуси или трамваи според от техните общински стратегии. По тази стратегия имат право да подадат заявки 10 общини. Очаквам през юни те да показват своите планове и в границите на тази календарна година да бъдат подписани договорите, сподели още министърът. Според него този финансов запас ще даде извънредно мощен подтик към електрификацията на градския превоз.

Според данните от доклада за 2018 година в НДЕФ са изпълнени капиталови планове на обща стойност над 5,5 млн. лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР