Електролитните напитки са познати още и като изотонични напитки. Те

...
Електролитните напитки са познати още и като изотонични напитки. Те
Коментари Харесай

Какво представляват електролитните напитки и защо да ги пием?

Електролитните питиета са познати още и като изотонични питиета. Те са течности, които съдържат естествени за тялото ни соли и ни оказват помощ да го възстановим след физическо натоварване, щедро потене в жегите, обезводняване илиминерален дисбаланс. Макар и да си представяте, че това са питиета, нужни единствено на спортистите, истината е, че всеки човек има потребност от тях.

Причината - с потенето се отделят доста жизненоважни соли и минерали, което води до дисбаланс в тялото ни. А той може да ни обезводни, да понижи количеството на значими детайли, да ни направи изморени. Понякога даже доста от признаците, които усещаме, като отмалялост или прескачане на сърцето, могат да се дължат точно на електролитен дисбаланс.

Защо би трябвало да ги пием?

На първо място, електролитните питиета съдържат вода. Освен че хидратират, съставът им ни защищава и от дехидратация, която вреди на тялото ни. Както към този момент казахме, изотоничните питиета набират на организма ни доста скъпи минерали и витамини - магнезий, натрий, калий, калций. С тях поддържаме оптималната работа на организма ни и се стараем той да получава всичко жизненоважно, което от време на време е мъчно да си набавим единствено и само от храна.

Ако електролитните питиета, които се продават по магазините, ви наподобяват прекомерно неатрактивно или подозрително поради ярките си зелени, сини и жълти цветове, както и подозрително поради шарените си етикети, то истината е, че съвършената електролитна напитка можете да си извършите и сами у дома, освен това - с напълно минерални съставки.

 цитрусов фреш

Така да вземем за пример най-лесната и най-бърза електролитна напитка е тази от кокосовата вода - нужен ви е кокосов орех, който да е тежък за размера си. В подобен сигурно има кокосова вода. Трябва единствено да пробиете ореха и да излеете водата в чаша. Добавете и малко готварска йодирана сол - толкоз, че да не се промени кокосовият усет, и изпийте.

Друг вид - изцедени цитрусови плодове. Грейпфрут, портокал или лимон, най-добре - в композиция. Добавете към тях една супена лъжица мед, чаша вода и няколко грама сол. Перфектната рецепта, с цел да заредите организма си и да му набавите всичко, от което има потребност. А той... той ще ви се отблагодари!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР