Елегантните, тъмносиви линии на изтребителя F-16 Fighting Falcon, обграден от

...
Елегантните, тъмносиви линии на изтребителя F-16 Fighting Falcon, обграден от
Коментари Харесай

Кой е 700-годишният замък с колекция от 100 самолета в двора?

Елегантните, тъмносиви линии на изтребителя F-16 Fighting Falcon, обкръжен от други двама ветерани от небето на Студената война - Dassault Mirage IV и F-104 Starfighter, не са това, което нормално очаквате да видите, влизайки в двора на 700-годишен френски палат.

Присъствието на тази триада от бойни самолети в такава невероятна конюнктура единствено загатва това, което историческото имение е подготвило за своите посетители, написа " Дарик ", цитирайки Си Ен Ен.

Château de Savigny-lès-Beaune, ситуирано в едноименното малко бургундско село, датира от 14 век и щеше да бъде единствено още едно от многото лозарски имения, осеяли този исторически район на Франция, в случай че не демонстрираше персоналните пристрастености и самодейност на Мишел Понт.

Лозар, авто играч и разпален колекционер, Понт купува замъка през 1979 година и през идващите четири десетилетия - до гибелта си през 2021 година, го трансформира в съкровищница за всички, които се интересуват от механика и инженерство.

„ Баща ми се състезаваше с коли Abarth в продължение на пет години - сред 1968 и 1973 година Той резервира колите си и в това време стартира да колекционира и мотоциклети. По-голямата част от тях са добити като скрап “, споделя Кристоф Понт, наследник на Мишел и сегашен притежател и шеф на замъка, пред CNN.

До края на 70-те години Понт към този момент е натрупал забележителна сбирка от транспортни средства, включваща 10 спортни коли Abarth и повече от 300 ретро мотоциклета. Той обаче едвам стартира.

Тази първична партида коли и мотоциклети става все по-голяма и скоро стартира да се разклонява.

В средата на 80-те години на предишния век Понт, който е някогашен боен, насочва запитване към френските военновъздушни сили за опцията един от техните излезли от употреба изтребители Mirage III да бъде изложен в замъка.

Искането му е задоволено и шест месеца по-късно това, което ще се трансформира в ядрото на най-голямата частна сбирка от изтребители в света, е на път за Савини-ле-Бон.

Не е пресилено да се каже, че много национални музеи биха завидели на изложеното: към 100 самолета от разнообразни марки и генезис, всички съвършено подредени в двора на замъка.

Колекцията е самобитен лист от вида „ кой кой е “ на военната авиация от 20 век: няколко разнообразни версии на френски Mirage и Mystères, американски изтребители от серия F-100 и руски МиГ и Сухой са измежду многото типове самолети и хеликоптери, които можете да намерите тук.

Години наред Мишел и Кристоф Понт обикалят цяла Европа и света, с цел да разширят сбирката си. Самолетите, с които се снабдяват, се разглобяват, транспортират и по-късно сглобяват на място в шатото.

Тъй като експонатите не престават да порастват по мярка и обсег, новината за тях се популяризира и семейство Понт скоро стартира да получава оферти за всевъзможни машини.

Много от тях, в последна сметка, намерит своето място в замъка, който през днешния ден може да се похвали с девет разнообразни изложбени площи, вариращи от спътници и галактически технологии до трактори и съоръжение за винопроизводство, в допълнение към гореспоменатите сбирки от самолети, спортни коли Abarth и исторически мотоциклети.

Ако експозицията на въздухоплавателни средства навън е задоволителна, с цел да накара сърцето на всеки авиационен фанатик да форсира темп, обсегът и разнообразието на другите сбирки също са големи.

Целият мащаб на тази приказност е все по-очевиден, до момента в който посещавате няколкото павилиона, разпръснати из имението, или постепенно си проправяте път през залите и коридорите на замъка.

Докато се движите от една стая в друга, всяка от които наподобява цялостна с хиляди и хиляди умалени модели на съвсем всеки вероятен вид аероплан, летял в миналото, и всяка марка кола, излизала на пазара, вие се натъквате на безчет други забавни предмети - от катапултни седалки и сенници на изтребители до разглобени мотори, разпръснати на всички места на явно инцидентен метод.

Една от най-колоритните сбирки на Château-Savigny, в дословен смисъл, са пожарните камиони, основани в съдействие с Жан-Клод Пико - другар на Понт татко.

Пико ръководи компания за конструиране на спешни коли и след пенсионирането си докарва в замъка персоналната си сбирка от пожарни, която демонстрира еволюцията на противопожарното съоръжение през целия 20 век.

Има и зала, отдадена на военноморските въпроси. Забележително за място, което е на стотици километри от морето, замъкът е дом и на няколко кораба на въздушна възглавница Bertin.

Те са проектирани през 60-те години на предишния век от Жан Бертен - френски инженер, на който се приписва и развиването на Aérotrain. Това е футуристична технология за придвижване на високоскоростни влакове върху въздушна възглавница, плъзгаща се върху бетонни релси.

„ Бертените “ са възобновени от Понт от купчина скрап и пренесени в замъка, където в този момент се намират до едно от лозята в парцела.

„ В момента не желая да прибавям повече музейни експонати “, споделя Кристоф Понт пред CNN. „ Моята съществена цел е да запазя и продължа работата на моя татко. Именно с тази цел препродадох някои продукти, с цел да подчертая някои от най-ценните експонати. “

Желанието му за бъдещето е „ след двадесет години сбирката ни от самолети да се обитава в закрит музей, който да я защищава от въздействието на времето “.

Всички тези многочислени и разнородни ползи не пречат на семейство Понт да продължи да се грижи за лозята в имението. В последна сметка, обичайна активност на замъка постоянно е била и продължава да бъде винопроизводството.

Докато множеството от 30 000 гости, които шатото посреща всяка година, са привлечени от неговите неповторими сбирки, има и предложение за тези, които се интересуват от елементарен винен туризъм.

Тъй като винарският район Бургон може да се похвали с голям брой сортове вино, в това число едно характерно за село Савини-ле-Бон, не би трябвало да е изненада, че Château-Savigny има стаи за дегустация на вино, както и магазин.

Независимо от повода, която ви води в този ъгъл на провинциална Франция, по-добре отделете време да посетите шатото, тъй като този еклектичен френски палат обезпечено би трябвало да се види.
                             
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР