Electricite de France S.A. (EDF) отново е проявила интерес към

...
Electricite de France S.A. (EDF) отново е проявила интерес към
Коментари Харесай

България подписва договор с EDF за строежа на АЕЦ „Белене“

Electricite de France S.A. (EDF) още веднъж е показала интерес към неосъществения на 30 години български нуклеарен план АЕЦ „ Белене “. Този път обаче френската енергийна компания и българската страна ще подпишат договор за създаване на два блока с съветско съоръжение и френска технология. Това съобщи зам.-енергийният министър Еленко Божков по време на конференция „ Сценариите, рисковете и вероятностите пред развиването на нуклеарната енергетика в България “, която се организира през днешния ден.

Предстои да бъде създаден и подписан контракт с Electricite de France S.A. за създаване на два блока по 1000 MW, като се употребява съществуващото доставено съоръжение от нуклеарния остров на площадката в Белене. Това е съветското съоръжение за ВВЕР-1000. Предстои доизграждане с френска нуклеарна технология, като това ще е предмета на контракта с EDF ”, съобщи той.

Интересите на EDF към този миг са да влага в плана и да го построява, с преобладаващо френско финансово присъединяване.

За задачата България ще би трябвало да подпише с Франция междуправителствено съглашение за създаване на тези два нуклеарни блока. Божков изясни, че постоянно когато има междуправителствено съглашение, взе участие страната – и като притежател, и като поръчител, само че към момента следва да се посочи в какъв %.

На 4 април в България идва френският изпълнителен шеф за нови мощности на EDF, а на 18 април в Белене ще бъдат на оглед френски експерти от сдружението, които ще прегледат доставеното съоръжение, метода на предпазване, степента на приложимост и инфраструктурата на обекта.

Според Божков е рано да се приказва какъв брой ще костват нуклеарните планове АЕЦ „ Козлодуй “ и АЕЦ „ Белене “. Предстоят процедури и правене на пътна карта и за двата плана. Той добави, че в енергийната тактика, показана от служебното държавно управление, е заложено АЕЦ „ Белене “ да е подготвен през 2035 година

Припомняме, че това не е първият път, когато се приказва за френски интерес към нуклеарния ни план. EDF е заявявала подобен един път през 2007 година и повторно през 2016 година
Напредък и за АЕЦ „ Козлодуй “
Предстои и подписването на инженерингов контракт за създаване на два блока по технология AP-1000 на Westinghouse на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “. Основните цели, заложени в контракта, са оптималната локализация или опция за българската промишленост да взе участие в произвеждане и създаване на оборудването на тези два блока, стегнат график за осъществяване, добра цена на контракта и оптимално потребление на същата инфраструктура.

Договорът е пред привършване “, добави Божков.

Във връзка с това, за построяването на 7 и 8 блок в АЕЦ „ Козлодуй “ следва подписване на междуправителствено съглашение и със Съединени американски щати.

Преди да бъде подписан договорът с Westinghouse би трябвало да бъде нотифициран пред Европейската комисия, след което да се подпише от двете държавни управления на Съединени американски щати и България и да бъде утвърден от българския парламент.

Надяваме се това да стане и съм убеден, че ще се случи в границите на 49-ото Народно заседание ".

Във визията е заложено новите блокове в АЕЦ „ Козлодуй “ да са подготвени до 2045 година

На въпрос ще има ли потребност България от толкоз нуклеарна сила след повече от 20 години, Божков съобщи, че ще има, в случай че продължава да върви по пътя на декарбонизация.

По думите му упоритостите на България включват и присъединяване в други планове на Westinghouse. Американската компания има контракт за създаване на три блока в Полша и по думите му ние ще се опитаме и ще желаеме да работим за произвеждане на съоръжение за тези три нови блока.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР