Еквадорският президент Даниел Нобоа обяви извънредно положение в енергетиката и

...
Еквадорският президент Даниел Нобоа обяви извънредно положение в енергетиката и
Коментари Харесай

Еквадорският президент обяви извънредно положение в енергетиката и назначи временен министър

Еквадорският президент Даниел Нобоа разгласи изключително състояние в енергетиката и назначи краткотраен енергиен министър. Това се случва, когато южноамериканската страна се бори със засушаване, засегнало тежко производството на електричество от водноенергийни мощности, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Днес за следващ път ни се наложи да вземем тежко решение, а то е да обявим изключително състояние в енергийния бранш на страната ", сподели Нобоа на държавна демонстрация в западния град Гуаякил. " Поисках оставката на министъра ", съобщи президентът на латиноамериканската страна.

Временно мястото на към този момент някогашния енергиен министър Андреа Аробо ще заеме транспортният министър Роберто Луке, който ще съвместява двете длъжности, заяви по-късно канцеларията на Нобоа.

Суша, провокирана от климатичното събитие Ел Ниньо, наруши съществено работата на воденоелектрическите централи в Еквадор, а те съставляват най-големият източник на сила за страната. В резултат се наложи да се подхващат планови прекъсвания на тока и да се внася електричество от прилежаща Колумбия.

В понеделник Министерството на енергетиката разгласи, че поради сушата се вкарва режим на тока в цялостен Еквадор.

Нобоа заяви, че в някои електроцентрали са били осъществени саботажни дейности. " Започнали сме следствие " в регионите, откъдето са докладвани сходни вреди ", съобщи президентът, само че не разкри повече детайлности.

През януари Националното заседание одобри закон, импортиран от Нобоа, за модернизиране на електроенергийния бранш на Еквадор.

Съседна Колумбия също е мощно подвластна от производството на сила от вецове, а столицата ѝ Богота вкара воден режим.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР