Екстремни метеорологични събития връхлетяха САЩ едновременно. Страната се бори с

...
Екстремни метеорологични събития връхлетяха САЩ едновременно. Страната се бори с
Коментари Харесай

Екстремно време: САЩ се борят с горещини, мръсен въздух и тропическа буря

Екстремни метеорологични събития връхлетяха Съединени американски щати по едно и също време.

Страната се бори с тропическа стихия на Хаваите, рекордни горещини в щатите от Слънчевия пояс и неприятно качество на въздуха в доста региони, където димът от канадските горски пожари минава през границата.

И до момента в който американците понасят последствията от метеорологични феномени, които съгласно учените ще стават все по-чести поради климатичните промени, Съединени американски щати и Китай, най-големите замърсители в света, се пробват да реализират съглашение за понижаване на въглеродните излъчвания, отбелязва Reuters. Агенцията обобщава най-забележителните метеорологични феномени зад Океана през последните дни.

Гореща вълна счупи върхове в Аризона

Огромен топлинен капак над южните и западните щати държи десетки милиони американци в режим на рискови горещини.

Най-голямата компания за комунални услуги в Аризона заяви, че на 15 юли търсенето на електрическа енергия е било рекордно високо - 8 191 мегавата (MW), което отразява трендовете в Тексас.

Прогнозите са, че в Централен Тексас, област, разпростряла се от Сан Антонио на север до Далас, температурата ще доближи 40,5 градуса или повече.

Най-горещото място в Съединени американски щати остава Долината на гибелта, Калифорния, където температурите в центъра за гости в Националния парк " Долината на гибелта " се приближават ужасяващите 50 градуса по Целзий.

Най-високата температура за Долината на гибелта за всички времена е 56,6 градуса, което е и най-горещата температура, записана в миналото на повърхността на Земята.

Лошо качество на въздуха

Според уеб страницата AirNow.gov, който следи замърсяването, димът от канадските горски пожари към момента се носи из Съединени американски щати и утежнява качеството на въздуха в отдалечени региони като Националния парк Йосемити в Калифорния, Конуей, Ню Хемпшир, както и Националния парк Големите опушени планини в Тенеси.

Ветровете на височина от 10 000 до 15 000 фута над земята и други метеорологични феномени могат да пренесат дима на 500 благи дневно, разпръсквайки го из цялата страна, изяснява Стен Бенджамин, старши теоретичен помощник в Кооперативния институт за проучвания в региона на околната среда.

Тропически стихии и наводнения

За Големия остров на Хаваите през вчерашния ден (18 юли), беше оповестено предизвестие за тропическата стихия Калвин, която се чака да донесе пориви напразно от 40 благи в час, оповестиха от Националната метеорологична работа.

На близо 5000 благи на североизток, във Върмонт, е в действие предизвестие за наводнения в централните елементи на щата, в това число в столицата Монпелие, които бяха залети след проливните дъждове предходната седмица.

Според Националната метеорологична работа почвата в региона не може да поеме повече дъжд, което неизбежно  повишава риска от нови наводнения.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР