Експулсирането на десет руски дипломати от България ще получи адекватен

...
Експулсирането на десет руски дипломати от България ще получи адекватен
Коментари Харесай

Мария Захарова заплаши с адекватен отговор на изгонването на руски дипломати от България

Експулсирането на 10 съветски дипломати от България ще получи съответен отговор от Руската федерация. Това се споделя в коментара на формалния представител на съветското външно министерство Мария Захарова, публикуван в понеделник вечерта и представен от ТАСС.

" Тази неприятелска стъпка, както и всички предходни, ще получи съответен отговор - означи тя. " Благодарни сме на многочислените български жители, които остават ваксинирани против антируската агитация, схващат същността на протичащото се и обществено заявяват своето. противоречие с такава късогледа линия. "

Дипломатът дефинира дейностите на София като " демарш с невиждан мащаб ", който към този момент е осми подред от 2019 година насам. " По сходство на предходните, (то) беше осъществено под предлог, акцентира Захарова. " В същото време (това) органично се вписва в атмосферата на нервност, напомпвана от НАТО и страните от Европейски Съюз по отношение на нашата специфична военна интервенция за отбрана на цивилното население на Донбас, демилитаризация и денацификация на Украйна. Ние преглеждаме това като следващата провокация, опит да се отличат в западното съревнование за скоростта на разрушение на връзките с Русия, без въобще да се мислим за следствията, националните ползи и желания на личния им народ (на България-бел.ред.) ".

На 18 март българското външно министерство обяви 10 съветски дипломати за персони нон грата с обичайна дефиниция ( " действия, несъвместими със статута им " ) и им даде 72 часа да изоставен страната. От посолството на Русия в София възприеха това " като извънредно вражески акт ", като подчертаха, че съветската страна си резервира правото да отвърне.

Припомняме, че на 28 февруари съветското посолство в България излезе с изказване, в което приказва за " Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги ". Във връзка с това изказване, Митрофанова бе извикана в българското Министерство на външните работи. Освен това на 2 март бяха изгонени двама съветски дипломати обвинени в шпионаж.

На 6 март министър-председателят на Република България Кирил Петков покани на разговор посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова, оповестяват от Пресцентъра на Министерски съвет.

Българският министър председател прикани първия съветски посланик да се придържа към общоприетите правила на дипломацията и изиска от нея да се отнася с нужното почитание и да не използва обидни квалификации към българските институции. Посланик Митрофанова сервира своите извинения на Кирил Петков.

Изявленията на съветския дипломат в последните дни накараха Демократична България да изиска отзоваването й.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР