Експредседателят на Сметната палата Цветан Цветков заяви, че не е

...
Експредседателят на Сметната палата Цветан Цветков заяви, че не е
Коментари Харесай

Бившият председател на Сметната палата ще мисли дали да съди парламента

Експредседателят на Сметната палата Цветан Цветков съобщи, че не е очаквал Народното събрание да гласоподава освобождението му от поста. По този мотив, той съобщи, че ще се запознае деликатно с претекстовете на Народното събрание и е допустимо да заведе дело.

" Не смятам, че Сметната палата не е изпълнила пълномощията си във връзка с по този начин наречения скандал Nexo ", съобщи Цветков в отговор на въпрос дали това е същинската причина за бързото му премахване. Цветков изясни, че когато са получени тези дарения и информацията за тях, от Сметната палата са я разгласили на уеб страницата си. Цветков уточни, че в границите на одита, който се прави, и който би трябвало да завърши на 18 април, ще бъдат тествани донорите и дали има сходство сред размера на дарението и размера на приходите, които са получили.

" Не ми е ясно от кое място идва тази офанзива, явно от тези, които са подписали плана на решение за моето освобождение ", разяснява той. " В Сметната палата постоянно сме били равно отдалечени от всички политически сили и сме си правили почтено и честно работата ", добави Цветков по Българска национална телевизия.

С отстраняването на ръководителя на Сметната палата не може да се влияе върху осъществяваните одити, има строго регламентиран одитен развой, сподели Цветков. Той изясни, че одитите се правят от одитни екипи, контролът върху тях се прави от строго избрани лица от Сметната палата и акта на тяхното приемане е групов. Не виждам благоприятни условия да се въздейства върху качеството на одитния развой, разяснява Цветков.

Той заяви, че когато завърши одита за финансовата активност на партиите от 2021 година, Сметната палата ще одобри решение за отчета. Според Цветков одитът не е просрочен, защото партиите представяли финансовите си доклади до 31 март идната година, също така съгласно спецификата на инспекцията, одитът може да бъде удължаван. Това, което е значимо за нас, е ние да правим качествени одити, акцентира Цветков. Той бе безапелационен, че през тези осем години никой не е оказал върху него политически напън.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР