Експозицията в музея с жив екземпляр от Антарктическия континент е

...
Експозицията в музея с жив екземпляр от Антарктическия континент е
Коментари Харесай

Риба от Антарктида вече обитава аквариума в Пловдив

Експозицията в музея с жив образец от Антарктическия континент е първата в континентален град в Европа, разяснява Кристиян Владов, основен организатор в културната институция, съобщи Българска телеграфна агенция.

Аквариумът, в който е сложена рибата, е в изолирана среда с температура от минус 5 градуса. Водата е пречистена посредством противоположна осмоза и обогатен със сол. Нототенията се храни с ракообразни. Стресът при нея е доста огромен, защото през множеството време се крие, сподели Владов. Предстои учените да учат държанието на рибата. Предвижда се в идната полярна експедиция да се включи и екип на музея.

Снимка: Скрийншот от БНТ

Проектът " Изграждане на жива експозиция Антарктида " е един от 12-те, по които са работили учени по време на 32-рата Българска полярна експедиция. Той цели да надгради потенциала на музея в Пловдив посредством основаване на първата в Европа експозиция от живи екземпляри, редки типове риби и безгръбначни от Антарктическия континент. Проектът е новаторски и включва няколко стадия - създаване на експозиция, доставка на живи екземпляри от българските учени полярници от Антарктида, осъществяване на фестивал, основаване на характерно наличие за експозицията и работа с целеви публики. Партньор по плана е Българският антарктически институт.

Целта е новоизградената база в музея с изключение на да приема гости и да бъде употребена за екологични и биологични изследвания на типовете, които бъдат доставени, а планът от музейно-експозиционен да се трансформира в теоретичен. За подготовката на аквариума са съветвани от учени от Чили, които имат сходен научно-изследователски аквариум.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР