Експозицията Съкровищата на Краков“ е предоставена от Полския институт –

...
Експозицията Съкровищата на Краков“ е предоставена от Полския институт –
Коментари Харесай

Съкровищата на Краков представя изложба в Шумен

Експозицията „ Съкровищата на Краков “ е предоставена от Полския институт – София.

Откриването на изложбата е довечера, 22 март (вторник), от 17.30 часа в зала „ Сава Доброплодни “ на читалището. Тя ще бъде разполагаем за жителите на Шумен до  3 април.

„ Съкровищата на Краков “ е самобитен роман за града на полските крале, тогавашната столица на Полша, един от най-старите европейски академични центрове, град на поети и актьори, значим метрополис в Централна Европа през Средновековието. Космополитен епохи наред, мултикултурен и отворен към хрумвания извън, той остава най-полският от полските градове. Изложбата показва Краков като актуален град, който употребява капацитета на културното си завещание. През 1978 година той е първият европейски градски комплекс, включен в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Изложбата показва 90 творби на изкуството, архитектурни монументи и обекти на нематериалното културно завещание, свързани с града и значими заради културната им стойност, постоянно с сан на шедьоври. Изложбата е разграничена на осем хронологични елементи: Началото (преди 989 г.), Принц и свещеник (989–1257), Градът (1257–1493), Разцвет (1493–1655), Упадък (1655–1794), Духовна столица (1794–1918), Кратко столетие (1918–1989) и Eпилог (след 1989). Историята на Краков допълват още четири пана: Хълмът Вавел, Университетът, Еврейският Краков и Краковската еднаквост.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР