Експлозията край болницата Ал-Ахли в Газа, която отне над 500

...
Експлозията край болницата Ал-Ахли в Газа, която отне над 500
Коментари Харесай

Байдън в Израел: Хазартен ход с високи залози

Експлозията край болничното заведение " Ал-Ахли " в Газа, която лиши над 500 човешки живота, евентуално е била породена от палестински бойци.

Това разяснява американският президент Джо Байдън, като поддържа израелската версия за случая по време на визитата си в страната.

Палестински публични лица обаче отхвърлиха изрично, че изстреляна палестинска ракета е предизвикала гърмежа в болничното заведение и обявиха, че той е резултат от израелски въздушен удар.

Джо Байдън кацна в Тел Авив тази заран и беше посрещнат топло от министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, преди двамата да дадат взаимна конференция, заяви BBC.

" Бях надълбоко тъжен и засегнат от детонацията в болничното заведение в Газа през вчерашния ден. Въз основа на това, което видях, наподобява, че тя е била осъществена от другия лагер, а не от вас ", сподели американският президент пред Нетаняху.

" Но има доста хора, които не са сигурни, тъй че би трябвало да преодолеем доста неща ", добави Байдън.

Междувременно, плануваната президентска аудиенция от Израел до Йордания за среща с крал Абдула, президента на Палестинската автономност Махмуд Абас и египетския президент Абдул Фатах ас Сиси, беше анулирана след гърмежа в болничното заведение в Газа.

Белият дом съобщи, че решението е било " взето по взаимно единодушие ".

Пред медиите през днешния ден Байдън удостовери поддръжката си за Израел и осъди палестинската формация Хамас, която на 7 октомври предприе невиждана офанзива против Израел, при която починаха 1300 души. По данни на палестинските здравни служби минимум 3 000 души са починали при ответните израелски удари в Газа, отбелязва BBC.

Израел е изискал от Съединени американски щати 10 милиарда $  спешна военна помощ след нападението, заяви американският сътрудник на BBC CBS News, цитирайки свои вътрешни източници.

Британската медия отбелязва още, че за един американски президент е необикновена стъпка да се появи в зона на военни дейности.

Пътуването на Джо Байдън в Близкия изток е рисковано, а след бомбардировката на болничното заведение в Газа, той се намира в още по-нестабилна обстановка и се постанова да балансира сред поддръжката за Израел да унищожи Хамас и дълбоката угриженост за гражданската и филантропичната цена на тази интервенция.

И въпреки че обществено предизвести за нуждата да се работи по " разпоредбите на войната ", посланието, което насочва зад затворени порти, може да бъде по-строго, добавя в разбора си BBC.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби съобщи, че Съединени американски щати и Израел отстояват върховенството на закона, " за разлика от Хамас ". " Това е основополагащ детайл от полемиките, които сме водили с израелците постоянно и ще продължим да го вършим ", сподели той.

Съединени американски щати желаят от Израел да допусне помощ в Газа, а той да разреши безвредно прекосяване на хванатите в капан американци в Газа. След близо осемчасови диалози с Нетаняху в понеделник държавният секретар Антъни Блинкен съобщи, че е реализиран добър прогрес към тези цели, само че към момента нищо не е контрактувано.

Президентът Байдън също по този начин e  наясно, че настроенията на международната общност могат бързо да се трансформират и поддръжката за Израел може да се изпари, когато бъде залята от картини на палестински жертви и премеждия, написа още BBC.

Съществува и действителен боязън, че колкото по-брутално е нападението против Газа, толкоз по-голяма е вероятността то да провокира по-широк спор в района, в който да се включат и други страни.

Президентът Байдън има ясни хрумвания за това какво би трябвало и какво не да се случи по-нататък.

Според него, би било неточност Израел да окупира Газа. Заяви, че би трябвало да има Палестинска власт и път към палестинска страна, макар че от доста години няма прогрес към палестинска държавност.

Според BBC, Байдън сигурност ще се опита да окаже оптимален напън върху Израел да работи по-внимателно в Газа и да приключи спора допустимо най-бързо.

Въпреки всичко това, Съединени американски щати непроменяемо са най-верният и зает съдружник на Израел през историята. Независимо кой е в Белия дом, постоянно е имало необятна поддръжка за еврейската страна и нейното право да съществува в сигурност и сигурност.

В продължение на десетилетия Байдън е един от политиците, които най-открито поддържат Израел, като през 1986 година съобщи, че " в случай че нямаше Израел, Съединени американски щати щяха да измислят Израел, с цел да защитят ползите си в района ".

Сега е време президентът на Съединени американски щати да употребява цялото си въздействие и лостове, с които разполага, с цел да се опита да ограничи кръвопролитията и загубите на човешки живот и да предотврати всеобхватна война в Близкия изток.

Всичко това би трябвало да се случи, до момента в който събитията на място го вършат по-трудно от всеки път, приключва BBC.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР